KUDÜS

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya girişine 50 yaş sınırı getirmesinin ardından binlerce Filistinli Müslüman cuma namazını Harem-i Şerif’in çevresindeki eski şehre çıkan cadde ve sokaklarda kıldı.

Filistinli Müslümanlar cuma namazını işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Ras El Amud, Vadi El Ceviz ile Mescid-i Aksa’nın çevresindeki eski şehrin Fas (El-Mağaribe), El Halil ve Şam Kapıları ile Selahaddin caddesinde eda etti.

İsrail polisinin geniş güvenlik önlemleri aldığı işgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa çevresinde, çok sayıda kontrol noktası kurdu.

Mescid-i Aksa’da 10 bin Müslüman namaz kıldı

Mescid-i Aksa Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 10 bin Filistinlinin Harem-i Şerif’te cuma namazı kıldığı ifade edildi.

Mescid-i Aksa’da cuma hutbesi veren Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Filistinlilere sükûnet ve sabır çağrısı yaptı.

Şeyh Hüseyin Filistinli Müslümanlara, “İnancınıza sarılınız ve ona sıkı sıkıya tutunun. Biz şiddet yanlısı değiliz. Ancak işgalcilerin Harem-i Şerif’in hürmetini ihlal etmesini asla kabul etmeyiz. Biz Aksa’mızda ibadet etmek istiyoruz. Burası Müslümanların ilk kıblesidir.” dedi.

Vadi El Ceviz’de küçük çaplı olaylar yaşandı

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Vadi El Ceviz mahallesinde, cuma namazı sonrası İsrail polisi cemaate ses bombalarıyla müdahale etti.

Tekbir ve slogan atan Filistinli Müslümanlar ile İsrail polisi arasında küçük çaplı arbede yaşandı. Olay büyümeden sona erdi.

Batı Şeria’da olaylar yaşandı

Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli belde ve bölgelerinde açık alanda kılınan cuma namazı sonrası İsrail polisi cemaate müdahale etti. Yaşanan olaylarda yaralıların olduğu belirtildi.

İsrail polisi yaptığı yazılı açıklamada, bugün için 50 yaşın altındaki Müslüman erkeklerin Mescid-i Aksa'ya girişine izin verilmeyeceği, kadınların girişine ise kısıtlama getirilmediğini belirtmişti.

Açıklamada, Kudüs'ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesinin içinde ve dışında ek polis güçlerinin konuşlandırıldığı, bölgenin etrafındaki bazı yolların da kapatılacağı kaydedilmişti.

Kaynak: AA