CHICAGO

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Chicago Üniversitesinde 'Bilim ve Toplum' temasıyla meydana gelen 'Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) Konferansı'na katıldı.

'Bilim insanlarımız düşüncesince en güzel koşulları yapmaya çalışıyoruz'

Işık, taşınmazlar haricinde canlı Türk İlim insanlarını diyar düşüncesince katiyen bir zayi namına görmediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Geçen sene kimya branşında Nobel Ödülü'nü ele geçiren Aziz Sancar hocamız. Aziz hocamızın, öteki İlim insanlarımızın burada bir ulusal ödev yürütme ettiklerini düşünüyorum. Onların ABD'de meydana getirdiği çalışmalar, ABD'nin yahut Türkiye'nin ötesinde, insanlığın ateşçi namına tarihe geçiyor. Biz icap vatanımızda canlı gerekse Türkiye'ye değişmek talip İlim insanlarımız düşüncesince en güzel koşulları oluşturmaya, en güzel araştırı altyapılarını kurmaya çalışıyoruz. Sadece Türklerin de değil dünyanın değişik ülkelerinden İlim insanlarının, efdal lisans ve doktora öğrencilerinin buluşmuş olduğu bir lokasyona girmek istiyoruz.'

'800'den aşkın araştırman Türkiye'ye döndü'

Işık, Horizon 2020 programının fonları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca başlatılan bilakis bellek toprak kayması desteğiyle, akıbet zamanlarda Türkiye'ye devir önleyen araştırman sayısının 800'ü aştığını ve bunu şimdi da bırakmak istediklerini dile getirdi.

'Türkiye'de en zorba alanlarla ait plan yürütmeniz mümkün'

Yerli makine projesi kendisince bilgelik sağlayan Işık, efdal uygulayım bilimi şirketlerinin buluşacağı Bilişim Vadisi projesinin de hemen Türkiye'nin değil, dünyanın da önemli uygulayım bilimi ihya merkezlerinden biri olmaya aday olduğuna ayraç etti.

ABD'de yaşayan, müteşebbis olmayı düşünen mektepli ve İlim insanlarını Bilişim Vadisi'nde toprak almaya çağırma fail Işık, 'Türkiye'de en zorba alanlarla ait planlar yürütmeniz de mümkündür. Yarı iletkenler, harp uçakları, İHA'lar, kriptolu işlemci, insiyak teknolojisi ve lazer silahı, kaygı bilişim, siber asayiş ve benzeri mevzularda esas yahut sınai Ar-Ge gerçekleştirmek istiyorsanız, sizin yanınızda olacak imkanlarımız, desteklerimiz mevcuttur. Sizlerden ricam şudur, hayallerinizin peşi sıra yürümeye, ayrıca koşmaya bitmeme edin.' halinde konuştu.

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Kaynak: AA