Bilirkişilerin nitelikleri, eğitimi, tarzı ve denetimine değgin kuralları düzenleyen 'Bilirkişilik Kanunu Tasarısı', TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarı, bilirkişilerle ait bel kemiği prensipleri belirliyor. Buna mucibince bilirkişi, vazifesini namus kuralları çerçevesinde bağımsız, yansız ve afaki şekilde namına getirecek. Bilirkişi, raporunda uzmanlığı, hususi yahut uran bilgiyi mucip hususlar haricinde izah yapamayacak ve türel vasıflandırma ve değerlendirmelerde bulunamayacak.

Genel bilgelik yahut tecrübeyle yada hakimlik mesleğinin gerektirdiği türel bilgiyle çözümlenmesi cins bulunan mevzularda bilirkişiye başvurulamayacak.

Bilirkişi, rolü dolayısıyla namına verme edilen bilgelik ve belgelerin yahut öğrendiği sırların gizliliğini sağlamakla memur olacak. Bu yükümlülük, bilirkişilik rolü sona erdikten sonradan da bitmeme edecek.

Aynı mevzuda ortak el dışa vurum katılması esasi olacak. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi yahut bu düzene bütünleşmiş enformatik sistemleri yada yazılımlar yoluyla ulaşılabilen bilgiler yahut çözülebilen mesail düşüncesince bilirkişiye başvurulamayacak.

Bilirkişilik Danışma Kurulu kurulacak

Bu organizasyon ile görevleri namına ısmarlamak kadar Bilirkişilik Danışma Kurulu kurulacak. Kurul, bilirkişilik hizmetlerinin yürütülmesinde yaşanmış bulunan mesail hakkında, Daire Başkanlığının fariza sahasına giren mevzular hakkında, Daire Başkanlığının ve semt kurullarının salname faaliyetleri üzerine önerilerde bulunacak.

Bilirkişilik hizmetlerinin etkin, derneşik ve dişi ortak halde yürütülmesini ısmarlamak amacıyla Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü içerisinde Bilirkişilik Daire Başkanlığı kurulacak.

Her semt adalet sarayı mahkemesinin yerleşmiş bulunmuş yer aldığı yerde ortak bilirkişilik semt yerleşmiş kurulacak. Bilirkişilik semt kurulları, bilirkişilik hizmetlerinin ait mevzuata makul şekilde namına getirilmesini sağlayacak, bilirkişiliğe kabule ve bilirkişilerin sicile ve listeye kaydedilmesine değişmeyen verecek.

Bilirkişiliğin şartları

Bilirkişilik faaliyetinde bulunacak şahıslarda şu şerait aranacak:

'- Affa düçar olsa caba devletin güvenliğine huzur suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine huzur suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye arabozanlık karıştırma, edimin ifasına arabozanlık karıştırma, suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini ibra yahut kaçakçılık, gerçeğe karşıt bilirkişilik yahut çevirmenlik yapma, esassız şehadet ve esassız yere ant suçlarından mahkum olmamak.

- Daha evvela zat tutkusu haricinde bilirkişilik sicilinden çıkarılmamış olmak.

- Disiplin vasıtası ile meslekten yahut memuriyetten çıkarılmamış yada konuşma icrasından yahut mesleksel faaliyetten muvakkat yada daima şekilde yasaklanmamış olmak.

- Başka ortak semt kurulunun listesine mukayyet olmamak. Bilirkişilik bel kemiği eğitimini tamamlamak. Bilirkişilik yapacağı eksperlik dalında minimum iptidai sene çalışarak çalışmış olmak. Bilirkişilik bel kemiği ve ast eksperlik sahalarına mucibince belirlenen sürücü belgesi koşullarını taşımak.'

Tasarıya göre, henüz evvela icra ettiği başvurusu mesleksel şekilde tam özellikte olmadığı nedeni öne sürülerek reddedilenler, ortak sene geçmedikçe baştan bilirkişilik gerçekleştirmek düşüncesince müracaatta bulunamayacak.

Bilirkişiliğe başvuru, ilgilinin iskân yerinin yahut mesleksel faaliyetlerini yürüttüğü kavuşum değgin yer aldığı semt kuruluna yada adli yahut yönetimsel sakatlık önceki aşama mahkemesi hak komisyonuna yapılacak.

Kaynak: AA