Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Önümüzdeki günlerde bilirkişilik kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na, oradan da TBMM'ye sevk edeceğiz. Bu kanun tasarısı üzerinde görüşü, eleştirisi olan herkesi buna dair görüşlerini, eleştirilerini, önerilerini hem Adalet Bakanlığı'na hem de TBMM Başkanlığı'na iletmeye davet ediyorum' dedi.

Bilirkişilik kurumunun sorunları ve çözüm önerilerinin tartışılacağı 'Bilirkişilik Sempozyumu'nun açılışında konuşan Bozdağ, sempozyumda bilirkişilik kanun tasarı taslağı bakımından son derece yararlı görüşler ve eleştirilerin ortaya çıkacağını söyledi.

Bilirkişilik yapanların tarafsız ve objektif olmasının, ilim ve fennin gerektirdiği kurallar çerçevesinde raporunu tanzim edip savcıya veya hakime takdiminin adalet terazisinin doğru tartması açısından hayati derecede öneme sahip olduğuna işaret eden Bozdağ, maalesef Türkiye'de yaşanan tartışmalar çerçevesinde bakıldığında bilirkişilik müessesesinin kendine yüklenen vazifeyi toplumun güven duygusunu tatmin edecek biçimde yerine getiremediğini kaydetti.

Yargıya güven açısından önemli

Bu konunun yargıya güven açısından da önemli olduğunu belirten Bozdağ, şunları kaydetti:'Pek çok karar çıkıyor ve bu kararlara dönük insanların eleştirileri oluyor. Kararlar isabet ettiği zaman yargıya güven daha da artıyor, isabet etmediğinde yargıya güven de zarar görüyor. Kararın isabetli, isabetsiz olmasında en önemli faktörlerden birisi bilirkişilerin mahkemeye sunduğu raporlardır.' Bilirkişilik müessesesinin yeniden düzenlenmesi ve bu konuda yeni bir kanunun çıkacak olmasının yargıya olan güvenin artırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, bu konuda müstakil bir kanun yapmak suretiyle belki dünyada bir ilke imza atılacağını bildirdi. 

Bozdağ, bu kanunun Türkiye'de adalet terazisinin doğru tartması ve adaletin zamanında tecellisine hizmet etmesi bakımından son derede önemli olduğuna inandığını ifade ederek, 'Önümüzdeki günlerde bilirkişilik kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na, oradan da TBMM'ye sevk edeceğiz. Bu kanun tasarısı üzerinde görüşü, eleştirisi olan herkesi buna dair görüşlerini, eleştirilerini, önerilerini hem Adalet Bakanlığı'na hem de TBMM Başkanlığı'na iletmeye davet ediyorum. Çünkü her görüş, her öneri, her eleştiri bizi yaptığımız veya yapacağımız belki bir yanlıştan kurtaracak, daha doğru yapmamıza yardımcı olacaktır. Bu, siyasal renkleri barındıran bir kanun değil, esasında adaletin doğru tecellisi için teknik altyapıyı oluşturan temel bir yasa olacaktır' dedi.

Terörle mücadele 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terörle mücadele konusunda da bazı ilçe ve mahallelerde sokağa çıkma yasakları olduğunu hatırlatarak, 'Sokağa çıkma yasakları vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak, temel insani ihtiyaçlarına güvenlik, huzur ve barış içerisinde ulaşmasını temin etmek, eğitim hakkının, sağlık hakkının ve diğer haklarının ülkemizin bütün il ve ilçelerindeki gibi doğru ve sağlıklı bir biçimde yerine getirilmesini sağlamak, kamu düzeni ve kamu güvenliğini tesis etmek, bölgede teröristler tarafından kazılan hendekleri kaldırmak, kurulan barikatları kaldırmak, mayınları temizlemek, bombaları, tuzakları yok etmek ve oradaki insanlarımızın yaşamını yaşanmaz hale getiren teröristleri bölgeden temizlemek maksadıyla ilan edilmiştir' dedi.

Kaynak: AA