Mevcut Bilirkişilik müessesesi yargının en sıkıntılı alanlarından birini teşkil etmektedir. herhangi bir standart olmadan başvuruda bulunan herkes bilirkişi olabiliyor. 2016 yılında bu sıkıntıların giderilmesi amacıyla mevcut bilirkişilik kabul işlemi kaldırılarak Bilirkişilik müessesesi yeniden ele alınarak müstakil bir kanun tasarısı hazırlanacak…

Bilirkişilik hakkını elde edenler hazırlanacak tasarıda  bu hakları müktesep hak kapsamında kalacak mı? en çok sorulan soru bu… 2016 yılında devam edebilecekleri rahatlıkla söylenebilir. Müktesep hak olup olmayacağı ise tasarıya konulmasına bağlı..

Bilirkişilik konusunda geniş katılımlı ve sorunların tespitine yönelik bir çalışma yürütülerek ihtiyaç duyulan düzenlemeler yapılacak.

Bu kapsamda hakimlerin yargı yetkisini bilirkişilerle paylaşmasını önleyecek, hakimin mesleki bilgisiyle çözümlenebilecek konularda bilirkişi raporu alınmasını engelleyecek düzenleme yapılacak; bilirkişi uzmanlık alanları belirlenerek bilirkişilik müessesesinde akreditasyon sistemi geliştirilecektir.

Bilirkişilerin seçimi ve görevlendirilmesine yönelik standartlar belirlenecek ve sertifikalandırma sistemine geçilecektir.
muhasebe