Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (BİLGESAM) hazırladığı “Terörle Mücadele Strateji Raporu” Doç Dr. Atilla Sandıklı tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda raporun özetini aktaran Sandıklı, raporun 200 kanaat önderiyle birlikte, altı aylık bir süre zarfında hazırlandığını anlattı.

Terör olaylarının gerçekleştiği ilk dönemde PKK’nın yaptığı eylemlerin küçümsenmesinin sorunun daha karmaşık hale gelmesine sebep olduğunu söyleyerek, “Bu dönemde mücadelenin ekseni büyük ölçüde güç kullanımına endekslendi. Terörle mücadelede başarı kriteri öldürülen terörist sayısına endekslendi. Bu kriter vahim hatalar zincirinin de başlangıcı oldu. Hukuk kuralları dışında bazı tedbirler alınmaya çalışıldı. Faili meçhul cinayetlerin sayısı arttı. Teröristlerin lojistik desteğinin kesilmesi için çok sayıda köy boşaltıldı. Kısa süre içinde köyünü terk etmek zorunda kalan binlerce insan göç ettikleri coğrafyada sefalete düştü. Bu aileler ve çocukları büyük ölçüde örgütün etki alanına girdi” dedi.

 

Örgüt uzlaşmaya yanaşmaz

Sandıklı, TBMM’nin sorun üzerindeki önemine dikkat çeken Sandıklı, “Dış ve iç dinamikler kullanılmak suretiyle örgütün silah bırakması için gayret sarf edilmeli ancak silahlı gücünü koruyan örgütün uzlaşmaya yanaşmasının zor olduğu dikkate alınmalı” dedi. Soruna barışçıl yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Sandıklı, çok boyutlu bir affın da düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

 

BİLGESAM’da kimler var

Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu, emekli büyükelçi İlter Türkmen, Prof. Dr. Sami Selçuk, emekli Vali Kutlu Aktaş, emekli orgeneral Oktar Ataman, emekli orgeneral Necdet Timur, emekli koramiral Sabahattin Ergin, emekli büyükelçi Özdem Sanberk, emekli büyükelçi Sönmez Köksal, emekli büyükelçi Güner Öztek, Prof. Dr. Ali Karaosmanoğlu, Prof. Dr. İlter Turan, Prof. Dr. Ersin Onulduran, Prof. Dr. Nur Vergin, Prof. Dr. Orhan Güvenen ve Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu.


Taraf