Bilecik'in Bozüyük ilçesinde kurulu bir seramik fabrikası, cep telefonundan çıkan müziği bulunduğu ortama yayan, seramikten yaptığı tasarım tescilli megafonun büyük bölümünü ihraç ediyor.

Bien Seramik Sağlık Gereçleri Fabrika Direktörü Önder Tekeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce faaliyete geçen fabrikada farklı ürünler yaratmayı, müşterilerin karşısına çıktıkları bu ürünlerle ilgi çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ürettikleri megafonun benzerini, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ercan'ın daha önce cam haliyle gördüğünü ve vitrifiye olarak üretilip üretilemeyeceğini sorması üzerine tasarım sürecini başlattıklarını ifade eden Tekeli, şöyle konuştu:

''Tasarım müdürümüz Tolga Berkay bu isteğe istinaden megafonun eskiz çalışmalarına başladı. Bilgisayar ortamında modellenen megafonun, beğenilmesinin ardından tasarım uzmanımız Hülya Kanıgür tarafından bilgisayar ortamında kalıbı yapıldı ve CNC makinasında işlenerek model kalıp elde edildi. Bu model kalıpla ilk ürünlerimizi aldık. İlk ürünlerimizde denemelerini ve ses kontrollerini yaptık, çok olumlu sonuçlar elde ettik ve ana kalıbını yaptık.''

"Yurt dışı müşterilerimiz çok büyük ilgili duyuyorlar"

Tekeli, ana kalıbı kullanarak işletme kalıplarını yapma kararı aldıklarını, bu süreçte Türk Patent Enstitüsüne müracaat ettiklerini ve megafonun patentini aldıklarını belirtti.

Dökümhaneye verdikleri seri üretim kalıplarıyla yılda yaklaşık 2 bin seramik megafon ürettiklerini anlatan Tekeli, şunları kaydetti:

"Megafon, 2 yıl önce ilginç ürün olarak tasarlandı ve gerçekten de çok ilginç olarak müşterilerimiz tarafından algılanıyor. Gelen müşterilerimiz gördükleri zaman ne olduğunu soruyorlar. Uygulamalı olarak telefonumla gösterdiğim zaman herkesin büyük ilgilisini çekiyor. Gerçekten hepsi satın almak istiyor. Biz de bu sayede farklı bir ürün ile piyasada adımızdan söz ettirmeye başladık. Özellikle yurt dışı müşterilerimiz bu ürüne çok büyük ilgili duyuyorlar. Kendi showroomlarında ve evlerinde kullanmak üzere ürünlerle beraber 3-5 siparişte bulunuyorlar. Yüzde 70'ini İsrail, Fas, Hindistan ve bazı Avrupa ülkelerine gönderiyoruz."

Seramik megafonun üretim süreci

Fabrika Direktörü Tekeli'nin verdiği bilgiye göre, tasarım uzmanları tarafından eskiz aşamasının ardından 3D modellemesi ve sanal kalıbı yapılan megafon, CNC tezgahında işleniyor ve çıkan model, rötuşlanarak dökümhaneye test dökümleri için gönderiliyor.

Onay alan model üzerinden ana kalıbın yapılması ve iş kalıplarının çıkarılmasıyla seri üretim başlıyor. Seramik çamuru iş kalıplarına dökülüyor ve kalıptan çıkan yarı mamul kurutularak rötuşlanıyor.

Sırlanmasının ardından 1200 ila 1250 derece sıcaklığa ulaşan fırında pişirilen seramik megafon, kalite kontrol aşamasından sonra paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor.

Kaynak: AA