Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İstanbul'daki terör saldırısını değerlendiren Şimşek, terör örgütlerinin sahada büyük bir bozguna uğradığını, ciddi şekilde zemin kaybettiklerini söyledi. Özellikle Güneydoğu Anadolu'daki vatandaşların terör örgütü ile aralarına mesafe koyduğuna işaret eden Şimşek, "Aziz milletimiz müsterih olsun, terörle mücadele konusunda hükümetimizin kararlılığı son derece net. Çok güçlü bir kararlılık var, sonuna kadar gidilecek." dedi.

"Kriz havası yok"

Şimşek, geçen hafta Paris'te OECD Bakanlar Kurulu toplantısına katıldığını anımsatarak, bir kriz havası bulunmadığını, ancak dünyanın düşük büyüme tuzağında olduğunu ifade etti. Şimşek, düşük büyüme tuzağından çıkış için üç temel aracın para politikası, maliye politikası ile yapısal politikalar yani reformlar olduğunu kaydetti.

"Yüksek kesinti haberleri tamamen hikaye"

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) "otomatik katılım" düzenlemesine de değinen Şimşek, Türkiye'de büyük teşviklerle BES'i getirdiklerini ancak bu sistemin tek başına yeterli olmadığını ifade etti. Şimşek, verilen yüksek teşviklere rağmen kapsamın 6 milyon kişiyle sınırlı kaldığını belirtti.

Sisteme ilişkin teknik çalışmayı bitirdiklerini bildiren Şimşek, bunu henüz Bakanlar Kurulu ya da Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) sunma fırsatlarının olmadığını ifade etti.

Sistemden ayrılınması durumunda yüksek oranda kesintiler yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildiren Şimşek, "Tamamen spekülasyon, hikaye... Böyle bir durumda bir tek kesinti olacaksa, fon yönetim kesintisi olacaktır. O da cüzi bir şeydir. Onun dışında herhangi bir kesinti yok." ifadesini kullandı.

"Özelleştirme hedefleri konusunda tereddüt yok"

Şimşek, özelleştirme uygulamalarına ilişkin olarak da "2016 ve 2017 için hedefleri tutturma noktasında zerre kadar tereddüt yok." dedi.

"Türkiye pozitif ayrışabilir"

Dünya Bankasının küresel büyüme tahminini düşürürken, Türkiye açısından 2016 ve 2017 için değişikliğe gitmediğini, 2018 büyüme tahminini ise yükselttiğinin anımsatılması üzerine Şimşek, Türkiye'nin ciddi avantajları bulunduğunu ve pozitif ayrışabileceğini söyledi. Türkiye'nin önünde önemli bir fırsat bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Şimdi tekrar az konuşup, çok iş yapmanın dönemi. Sayın Başbakanımız da son derece pratik, üretim, iş, sonuç odaklı bir yaklaşım içerisinde. Bu açıdan Türkiye için hakikaten bu çabaların hepsini dikkate alırsanız pozitif yönde bir ayrışma olasılığı var." diye konuştu.

"Bütün protestoları yaptık"

Şimşek, Almanya Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararının ekonomik ilişkilere olumsuz bir etkide bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Almanya'nın yaptığı hiçbir şeye sığmaz, dostluğa, stratejik ortaklığa ama biz öfke ile kalkmayız. Her şeyden önce biz gereken bütün protestoları yaptık, bütün girişimlerde bulunduk. Bizim pozisyonumuz son derece açık ve nettir ama şu da bir gerçek; Avrupa bizim için çok önemli bir pazar. İlişkilerin zedelenmemesi noktasında gereken hassasiyeti göstereceğiz. Biz kendi kendimizi ayağımızdan vurmayız. Türkiye'nin menfaati neyse odur."

Kaynak: AA