Geçtiğimiz şubat ayında İzmir’in Torbalı İlçesi’nde, TIR şoförü 40 yaşındaki Ali D., televizyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıkınca küfürler edip, hakarette bulunduğunu ileri sürdüğü eşi 37 yaşındaki G.D.’nin ses kaydını alıp, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Türkiye’nin gündemine oturan olayın bir benzeri Başkent Ankara’da yaşandı. Bindikleri otobüste yan yana oturan İlhan K. ve Erdal T. adlı iki vatandaş, önce sohbet edip sonra siyasi tartışmaya girişince, karakolluk oldu. Sohbet esnasında Erdal T, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiridi. İlhan K da “Seni şikayet edeceğim” dedi. Birlikte otobüsten inen iki vatandaş karakola gitti. İlhan K, “Erdoğan’a hakaret etti” diyerek şikayetçi oldu. Savcılık da olaydan 6 ay sonra, 55 yaşındaki Erdal T hakkında, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 4 yıl hapis istemli dava açtı.
Asuman ARANCA/ANKARA

Belediye otobüsünde başlayan siyasi tartışma karakolda son buldu.

Belediye otobüsünde başlayan siyasi tartışma karakolda son buldu.

Olay 29 Ekim 2015 günü Ankara’da Ulus-Siteler hattındaki belediye otobüsünde yaşandı. İlhan K. ve Erdal T. siyaset konuşmaya başladı. Sohbet esnasında Erdal T, “Bugün 29 Ekim. Memurlara tatil ama bizim gibi işçilere tatil yok. Erdoğan istese bize de tatil olurdu” diyerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Bunun üzerine İlhan K, “Erdoğan’a hakaret ediyorsun, karakola gidip seni şikayet edeceğim” dedi. Hakaret etmediğini belirten Erdal T de, otobüsten inerek İlhan K ile beraber karakola gitti. İlhan K, karakoldaki ifadesinde, tartıştığı kişinini, “Yüzde 50 almasalardı çocukları da kendisi de yargılanacak, idam edilecekti” dediğini öne sürdü.

“HAKARET ETSEM KARAKOLA GİTMEZDİM”

Şikayet üzerine Erdal T hakkında savcılıkça soruşturma başlatıldı. Şüpheli konumuna düşen Erdal T, savcılıkta verdiği ifadesinde, “29 Ekim günü Ulus Siteler otobüsüne bindim. Yanımda oturan, isminin İlhan K olduğunu sonradan öğrendiğim kişiyle sohbet etmeye başladık. Ben Cumhuriyet Bayramı olması nedeniyle memurların tatilde olduğunu, bizim gibi işçilerin ise çalıştığını, Erdoğan isteseydi işçilere de tatil olabileceğini söyledim. Bunun üzerine İlhan K, Erdoğan’a hakaret ettiğimi iddia ederek, beni şikayet edeceğini söyledi. Otobüsten inip beraber karakola gittik. Eğer hakaret etmiş olsaydım, karakola gitmezdim. İlhan K, benim ismimi dahi bilmiyordu” dedi.

Savcılık ise, ikilinin otobüste tanıştıklarını, aralarında geçmişe dayalı bir husumet ya da alacak-verecek ilişkisi bulunmadığını, bu nedenle hakaret edilmediği halde şikayetçi olunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu gerekçesiyle Erdal T hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan dava açtı. Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Erdoğan mağdur olarak yer alırken, Erdal T’nin 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Sözcü