Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım 2015 yılında 132 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı ile bağlantısı olduğu tespit edilen Fas asıllı Belçika vatandaşı 27 yaşındaki Ahmed D. ile kendisine yardım eden Suriye uyruklu 30 yaşındaki Ahmed T. ve 24 yaşındaki Muhammed V., Fransa ve Belçika yargıçları tarafından İzmir Adliyesi’nde bir kez daha sorgulandı. IŞİD üyesi olmaktan yargılandıkları Manavgat 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde terör 10 yıl 9’ar ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra İzmir F Tipi Cezaevi’ne gönderilen 3 İŞİD militanı için İzmir’de seferberlik yaşandı.

SORGUYA 16 KİŞİLİK HEYET GELDİ

Fransa ve Belçika Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Bakanlığı’na yazı gönderip 3 İŞİD militanının ifadesini almak istedi. Adalet Bakanlığı’nın izin vermesi üzerine heyet dün İzmir Adliye Sarayı’na sabah saatlerinde geldi. Fransa ve Belçika istihbarat görevlilerinin de bulunduğu İzmir Adliye Sarayı’na getirilen 3 militan, Paris’te bombalama olayını soruşturan Fransız ve Belçikalı hakim ile savcılardan oluşan 16 kişilik heyet tarafından sorgulandı.

İZMİR BAŞSAVCISININ MAKAMINDA SORGULANDILAR

Çok gizli tutulan olayda İŞİD militanları İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru’nun makamında sorgulandı. Aralarında hakim ve savcıların da olduğu Belçika ve Fransız yargıçları, ceza alan İŞİD militanlarını gün boyunca sorguladı. Türk, Fransız istihbarat birimlerinin de bulunduğu ifade odasının çevresine kimse yaklaştırılmadı. 3 sanık tercüman aracılığıyla ifade verdi. Sanıkların ifadelerinde barodan atanan avukatları ile Uluslararası İlişkilerden Sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Emin Atik de bulundu.

Yargınınnabzı