KOCAELİ - Şahin Oktay

Türkiye'nin son 5 yılda gerçekleştirdiği bebek arabası ithalatı yaklaşık 194 milyon 473 bin dolar oldu. Bu dönemde ithal edilen 1 milyon 667 bin bebek arabasının yüzde 89'u Çin'den getirildi.

AA muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye 2011-2015 yıllarında yaklaşık 194 milyon 473 bin dolar tutarında 1 milyon 667 bin 541 adet bebek arabası ithal etti.

Türkiye'nin bu dönemde ithal ettiği bebek arabalarının neredeyse tamamı Çin'den geldi. Son 5 yılda 1 milyon 667 bin 541 adet ithal bebek arabasının yüzde 89'u söz konusu ülkeden getirilirken, Çin'e ödenen tutar 171 milyon 966 bin dolar oldu.

"Bebek arabası kullanımı artıyor"

Türkiye'de yılda 350–400 bin civarında bebek arabası satıldığını tahmin ettiklerini dile getiren Aran, şöyle devam etti:

"Günümüzde değişen sosyoekonomik şartlara bağlı olarak bebek arabası satış rakamları artıyor. Sosyoekonomik şartlardan kasıt, şehirlerde hava kirliliğinin azalmasına bağlı olarak bebeklerin soğuk havalarda da dışarı çıkarılması, alışveriş merkezlerinin artması ve şehirlerde kaldırım düzenlemelerinin bebek arabası kullanımına uygun hale gelmesidir."

BAGİDER Başkanı Aran, Türkiye'de bebek arabası üreten firma sayısının son yıllarda azaldığına dikkati çekerek, "Şu an için ülkemizde 5 civarında firma üretimde bulunmaktadır. Ülkemizde yerli üretim toplam talebin ancak yüzde 20'sini karşılamaktadır. Geri kalan tutardaki talepler ithal ürünlerle karşılanmaktadır." ifadesini kullandı.

"EN 1388 standardına sahip olmalı"

Türkiye'nin bebek arabalarının çok büyük kısmını Çin'den ithal ettiğini belirten Aran, "Bebek arabalarının Çin menşeli olmasının bir riski yoktur. Ülkemizdeki mevzuata göre ithal edilen tüm bebek arabalarının EN 1388 standardına sahip olması gerekiyor. Bu standarda sahip olan bebek arabaları Çin menşeli olsa dahi hiçbir risk taşımaz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA