BDDK'dan,kredi kartı ve kredilerde taksit sınırlaması kapsamında telekomünikasyon sektörüne ilişkin kamuoyunda yer alan haberlerle ilgili açıklama yapıldı.

Taksit sınırlamasının telefonları da kapsadığı belirtilen açıklamada, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesine eklenen 7. fıkrasında yer alan, telekomünikasyonla ilgili sınırlamaların kapsadığı başlıklar, "Telekomünikasyon Cihazları ve Telefon Satışları, Telekomünikasyon Hizmetleri - Key Entry  Lokal ve Uzun Mesafeli Telefon Aramaları, Kredi Kartıyla Yapılan Şehir içi ve Şehirlerarası Telefon Görüşmeleri, Manyetik Şerit Kart Okuyuculu Telefonlar (Kontör), RFU (Reserved For Future Use) ve Telgraf Hizmetleri" olarak paylaşıldı.

Bu arada, bilgisayar satışlarının bu kapsamda kredi kartı taksit sınırlandırılması çerçevesinde yer almadığı görüldü.

DÜZENLEMEDE NE VARDI

BDDK'nin bugün Resmi Gazete'te yayımlanan kredi kartları ve tüketici kredilerine taksit sınırı getiren düzenlemesine göre taksit sayısı 9 ayla sınırlandırırken, kuyum, telekomünikasyon, gıda ve akaryakıtta taksit uygulamasını kaldırıldı.

Mobilya, beyaz eşya, tatil, araç kiralama dahil olmak üzere hiçbir mal ve hizmet alımında taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Yüzde 30 peşinatı olmayan, araba kredisi çekemeyecek. Bu sınırlamalara takılmadan kredi kartıyla alışveriş yapmak ve kredi ile araba almak isteyenler için son tarih ise 2 Şubat 2014.

Sabah saatlerinde konuyla ilgili açıklama yapan bir BDDK yetkilisi, son yapılan değerlendirmelerle telekomünikasyon ve kuyum ürünlerinin de 'taksitsiz' satışa dahil edildiğini belirtirken, bunun bilgisayar ve cep telefonu gibi tüm elektronik eşyaları kapsadığını söylemişti. Ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, telekomünikasyon kaleminde kontörlü satışlardan bahsedildiğini, elektronikte ise vadenin 9 ay olduğunu açıklamıştı.

Konuyu netleştirmek için sabahtan bu yana toplantı yapan BDDK yetkilileri nihai kararı açıkladı ve düzenlemenin cep telefonu satışlarında kredi kartına taksit uygulamasının kalkması anlamına geldiğini duyurdu.

Bugün