Baykal, "Komisyon milletvekillerini, yazarları, gazete patronlarını, sanaçıları , televizyoncuları, eğlence dünyasının şöhretlerini çağırmadan önce kendi yetkisini sorgulamalıdır" dedi.
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma  Komisyonu fiili bir durumdur. Soruşturma Komisyonu'nun yaptığı iş meclis içtüzüğüne aykırıdır. Milletvekilleri milletvekillerini sorgulayamaz, vatandaşları sorgulamayamaz.
"Amaç darbelere karşı açılan davalarla ilgili kamuoyu yaratmak ve yargılamalara destek sağlamaksa ortada daha da vahim bir durum vardır.
Soruşturma sonucunda açıklanacak rapor bu mahkemeleri etkilemeye ve soruşturmaları genişleterek daha başka kişileri davaya katmaya yönelikse bu vahim bir durumdur" diyen Deniz Baykal Komisyonun gizli amaçları olabileceğine dikkat çekti.

Baykal, Darbe Komisyonu'nu terk etti
Komisyonda yarım saat kadar kalan Baykal tepkisini göstererek komisyonu terk etti.
Konuyla ilgili olarak Gerçek Gündem. com'a özel bir açıklama yapan Deniz Baykal "Komisyonu terk ettim çünkü Anayasaya aykırılıklar vardı" dedi.
Baykal'ın bu açıklamaları çok tartışılacağa benziyor. TV'ler gün boyu Baykal'ın bu açıklamalarına geniş yer verdiler.
Baykal'ın açıklamaları çok ciddi idi. Baykal, Darbe Komisyonunun yaptığı işin meclis iç tüzüğüne ve anayasa aykırı olduğunu söylemekle yetinmedi.
Baykal önemli bir endişesini dile getirdi. "Komisyonun hazırlayacağı rapor görülmekte olan davaları etkilemeye yönelik, kamuoyu yaratma amacını güderse bu vahimdir" diyen Baykal çok önemli bir tehlikeye de dikkat çekti.
Komisyonun amacının darbe davalarına daha geniş çevreleri katmak olabileceğini, süreçte yeni sanıklar yaratılabileceğine işaret etti.  Bugün görülmekte olan Balyoz, Ergenekon gibi davaların esas amacından saptırılıp ikdidar muhaliflerine sindirmeye yönelik davalar haline geldikleri iddiasına parelel endişeler bunlar..
Sık sık tekrarlandığı gibi ülkede hiç kimsenin güvenliği yok..
adaletbiz