Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Bingazi’de özgürlük çağrısı yaparken kendi meydanlarında öğrenciler dayak yiyor” dedi. Toplantıda Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu da söz aldı. Papandreu toplantının ardından Fener Rum Patrikhanesi’ne giderek Bartholomeos ile görüştü. (Fotoğraf: VEDAT ARIK)

ÖZLEM GÜVEMLİ

Sosyalist Enternasyonal Arap Dünyası Özel Komite Toplantısının ikincisi, CHPnin ev sahipliğinde İstanbulda başladı. Toplantının açılışında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Arap Baharının son aylarda renginin değiştiğini, çoğu yerde Arap sonbaharı haline gelmeye başladığını belirterek Arap Baharının bazı çevrelerce yeni bir emperyalizm icat edilmesi için istismar edilmesine olanak vermemeli dedi. Türkiyenin demokrasisinde de gerilemeler olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, cezaevindeki gazetecilere, öğrencilere, aydınlara ve milletvekillerine değindi. Kılıçdaroğlu, Suriyeye dışarıdan müdahalenin de, iç savaşın da kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Hilton Otelinde Bölgedeki dönüm noktasında: Değişim dönemini başarılı kılabilmek için ileri hareketleri güçlendirmek teması ile düzenlenen komite toplantısının açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, Batıdan Doğuya doğru esen devrim rüzgârı bir yandan içimizi ısıtıyor, ama bir yandan da değişimin yaratabileceği belirsizlikler bizi endişelendiriyor değerlendirmesini yaptı. Sesini yükseltemez denilen Ortadoğu halklarının bir yıldan beri özgürlükleri için savaştığını, tek adam hâkimiyetine dayalı baskı rejimlerine karşı, hak ve özgürlük mücadelesi verdiklerini söyledi. Bu durumun son aylarda renk değiştirmeye başladığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Yıllar boyunca bir taraftan kendi diktatörleri, bir taraftan da dış güçler tarafından sömürülen Arap emekçileri, bugün yeni bir sömürü dalgası tehdidiyle karşı karşıyalardedi.

BM kararlı bir tavır almalı

Kılıçdaroğlu, Libyada eski rejim yanlılarını temizleme bahanesiyle hak ihlallerine başlandığını, Mısırda radikalizmin yükseldiğini, Suriyedeki hak mücadelesinin dışarıdan müdahil olan güçlerin de etkisiyle kanlı bir iç savaşa dönüştüğünü anlattı. “Bahar yerini soğuk rüzgârlara ve belirsizliklere bıraktı yorumunda bulunan Kılıçdaroğlu, Suriye konusunda da açıklamalar yaptı. Kılıçdaroğlu Suriyedeki olaylar yürek yakan olaylar. Binlerce insan yaşamını yitiriyor. Suriye halkı barış, demokrasi, kadın-erkek eşitliği, özgürlük istiyor. Bütün bu taleplere destek veriyoruz, saygı ile karşılıyoruz. Suriyeye dışarıdan müdahaleler, bir kaosun iç savaşın yaratılması kabul edilemez diye konuştu.

Taraf değiştirmiş gibi yapıyorlar

Egemen güçlerin; çıkarlarının uygun olduğunu düşündükleri her zeminde, demokrasiyi savunur gözükürken Arap dünyasında ekonomik çıkar bağlarıyla bağlı oldukları diktatörlüklerin ve tiranların varlığından ve uygulamalarından hiç rahatsızlık duymadıklarını vurguladı. Bir zamanlar Zeynel Abidin Bin Ali, Muammer Kaddafi ve Hüsnü Mübarekle kol kola olan güç odaklarının bugün milyonların yükselen sesi karşısında taraf değiştirmiş gözüktüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, Bu arada Arap devrimi, biraz toplumların kendi iç dinamiklerinden, biraz da dış müdahalelerden kaynaklanan nedenlerden dolayı bahar havasını kaybetmeye, çoğu yerde bir Arap sonbaharı haline gelmeye başladı. Bu durum, Arap devriminin sonu belirsiz bir istikamete yönelmesi tehlikesini de beraberinde getirmektedir diye konuştu.

Batılı ülkelerin, kendileri için korkulu bir rüya gibi gördükleri radikal İslama karşı bir çeşit ılımlı İslam modeli yaratma çabası içinde olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, bu yolla Arap halkları üzerinde yeni bir siyasi ve ekonomik üstünlük elde edebilmenin hesabını yaptıklarını kaydetti.

Sosyalist Enternasyonalin bu noktada devreye girmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Bizler, kendi ülkelerimizdeki hükümetleri, yönetimlerimizi, hâlâ umutla Arap Baharı adını vermekte olduğumuz Arap devrimini ateşleyen halkların; gerçek taleplerine, demokrasiye, özgürlüklere, temel haklara, refahtan hakça pay almaya kavuşmaları için çaba sarf etmeye zorlamalıyızdedi. Arap Baharını desteklediğini iddia eden sağ hükümetleri de eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Onlar aslında sadece kendi gündemlerini takip ediyorlar. Bugün Arap dünyasındaki demokratikleşme üzerine ders vermeye çalışanlar, kadınların araba bile kullanamadığı Suudi Arabistandaki hak ihlalleri karşısında susuyorlar. İranda insanca bir yaşam için mücadele eden Yeşil Devrim hareketini görmezden geliyorlar. Ekonomik sömürü söz konusu olunca, demokrasi ve özgürlükleri destekleyenler, çıkarlarına ters düştüğü anda diktatörlere karşı kör, sağır ve dilsiz kalıyorlar.

Türkiye’de baskı artıyor

Türkiyede de işçilerin, emekçilerin, gazetecilerin ve aydınların uğradığı baskıların gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin demokrasi ve fikir özgürlüğüne ilişkin yaklaşımını, Başbakan, bazı kitaplar bombalardan bile tehlikelidirdiyerek en açık ve net şekilde ortaya koymaktadır dedi. İktidar aleyhine yazı yazdıkları için çeşitli bahanelerle tutuklanan yazar ve gazetecilerin sayısının 100e ulaştığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Ahmet Şıkın taslak halindeyken toplatılan kitabına atıfta bulundu.

Kılıçdaroğlu, medyanın da baskı altında olduğunu ve otosansür uyguladığını ifade ederek Çünkü Türkiyede iktidar aleyhine düşünmenin ve yazmanın genelde iki alternatif cevabı var: Ya evinizin gece yarısı basılması ve hapishaneye atılarak tüm özgürlüklerinizi kaybetmeniz ya da işinizden atılmanız ve emeğinizle para kazanma hakkınızın elinizden alınmasıdırdedi.

Türkiye, Bingazide ya da Tahrir Meydanındaki öğrencilere özgürlük çağrısı yaparken kendi şehirlerinde öğrencilerin meydanlarda polislerden acımasızca dayak yediğini, hapse atıldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, yumurta atarak protestoda bulunan öğrencilerin okullarından atılarak hapis cezalarına çarptırıldığını anlattı. Kılıçdaroğlu Yoldaşlarım, dünyanın hangi demokratik ülkesinde, üniversite öğrencileri film afişleri asmaktan, üniversite hocaları iktidarı eleştirmekten ya da bir toplantıda Parasız eğitim istiyoruzyazan bir pankart açmaktan hapse atılabilirdedi. Cumhuriyet