CHP’li Aygün, ‘Referandumun üzerinden bir yıl geçti, hiçbir işkenceci ifadeye çağrılmadı’ dedi ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 12 Eylül’de işkence gören ve işkencede yaşamını yitirenlerin yakınları ile birlikte düzenlediği basın toplantısında “Ankara’daki özel yetkili savcılığa 380 başvuru yapılmasına karşın hiçbir dava açılmadığını” bildirdi. Aygün, “Hakikatler-yüzleşme komisyonu kurulsun. İnsanlık suçlarında zamanaşımı kaldırılsın” dedi.


Aygün
ün dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısına sorguda ölen Mehmet Cerenin ağabeyi Yemliha Ceren, işkence mağduru İbrahim Erdoğan ve Hamit Kapan ile kardeşi işkencede öldürülen Mehmet Yürek de katıldı.

Mehmet Cerenin ağabeyi, yaşadıklarını anlatırken ağlamaya başlayınca salondan ayrılmak zorunda kaldı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Yemliha Cerenin başvurusu üzerine 26 Mayıs 2011 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiş, bu karara yapılan itiraz de reddedilmişti. Mağdurlar şu açıklamaları yaptı:

Yemliha Ceren: Kardeşim kendi eliyle gitti Adana Sıkıyönetim Komutanlığına teslim oldu. Oradan Maraşa getirildi, eğitim enstitüsünde sorguya alındı. 24 saat içinde ne olduysa oldu. Öldüğünü öğrendik. Polis memuru Sedat Canerin açıklamalarından kardeşimin işkenceyle öldürüldüğünü öğrendik.

İbrahim Erdoğan: Falaka, Filistin askısı, her türlü işkenceyi gördüm. Filistin askısında sol omzum çıktı, çenemi kırdılar, kulağım patladı. İşkence sırasında, Elbistan liderinizi yakaladık dediler. Gözümü aralayıp bir cenaze gösterdiler. Tek suçumuz Kürt, Alevi olmaktı.

Hamit Kapan: 210 gün kesintisiz işkence gördüm. 30 gün tek kişilik hücrede kaldım. Kahramanmaraş katliamını devrimcilere yıkma çabası vardı, faşistleri kurtarmak istiyorlardı. Fehmi Özarslan ve Mehmet Cereni öldürmüşler, bana cesetlerini gösterdiler.

Mehmet Yürek: Kardeşim Ali Ekber Yürek öldürüldü. Parkasının ipiyle kendini astı dediler. Diğer işkence görenler Adana Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Yusuf Haznedaroğlunun işkenceye bizzat katıldığını söylüyor. Başvuruda bulunduk, 30 yıl sonra mezarı açıldı, kemiklerini adli tıbba gönderdiler. Tanık olanları buldum, çoğu yurtdışında, savcılara dinlettim. Bu 12 Eylül mağdurlarıyla ilgili ilk ciddi soruşturma ama yürümüyor. 6 aydır Adli Tıptan sonuç gelmedi. Yeşeren umudunuz bitmek üzere. Yüzlerce tanık var, tek kişinin ifadesi alınmadı.

CHP’li Aygün de Meclisin olaya müdahale etmesini istedi. Aygün, “Elbette yargıya talimat versin demiyoruz ama 650 bin kişi gözaltına alındı. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı olmaz dedi. Aygün tüm vekilleri de Utanç Müzesini gezmeye çağırdı.