İSTANBUL Adalet Sarayı’nda 31 Mart günü teröristler tarafından rehin alınıp, 8 saat süren pazarlığın sonunda şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın vücudunda 10 kurşun yarası olduğu iddia edildi. İddialar şehit savcının olaydan hemen sonra kaldırıldığı Florence Nightingale Hastanesi’nde tutulan adli raporlara dayandırılırken, akşam saatlerinde açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, haberlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Açıklamada “Soruşturma dosyasında bulunan hastane epikriz raporunun yayınlanarak soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği” belirtildi.

Zaman ve Taraf Gazeteleri’nde dün yer alan haberde Florence Nightingale Hastanesi’nin adli raporuna göre, Savcı Kiraz’da 10 kurşun yarası tespit edildiği öne sürüldü. Kurşun yaralarından 3’ü baş, 6’sı göğüs, 1’i bacak bölgesinde denirken rapordaki “sağ omuz ön yüzde 1, sağ omuz arka yüzde 2 kurşun girişi tespit edilmiştir” ifadesi dikkat çekti. Raporda 10 kurşun yarasının 7 tanesinin göğüs ve bacaklarda bulunduğu belirtilerek “Sağ göğüste 1, sol köprücük kemiği altında kalbin hemen üstünde 1, sol diyafram bölgesinde 1, sağ omuz ön yüzünde 1, sağ omuz arka yüzde 2, kafa bölgesinde 3 adet kurşun giriş çıkışı” ve “sol diz üstünde 1 kurşun girişi”nin tespit edildiği belirtildi. Kurşunların giriş çıkış yerlerinin tek tek belirtildiği raporda bir merminin vücutta kaldığı ifade edildi.

Hastane raporuna göre, Savcı Mehmet Selim Kiraz, Florence Nightingale Hastanesi’ne getirildiğinde bilinci kapalıydı, solunum ve kalbi durmuştu. Tansiyon ve nabız atışlarına ilişkin veriler yoktu. Uzman hekimlerin hazırladığı raporda beyin ölümünün gerçekleştiğine yönelik bulgulara yer veriliyor. Kiraz’ın hastaneye getirildiğinde göz bebeğinin genişlediği ve ışığa cevap vermediği de bu durumu destekleyen en önemli tespit olarak öne çıktığı belirtiliyor.

2 sayfalık adli raporda ameliyata alınana kadar Savcı Kiraz’a kalp ve solunum desteğinin devam ettirildiği, ancak tüm müdahalelere rağmen canlandırma emaresi göstermediği kaydedildi. Bütün hayati fonksiyonların durduğunu gösteren raporda muayene saati olarak 20.56 ibaresi not düşüldü.

“KAMUOYUNUN ZİHNİ KARIŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise akşam saatlerinde “C. Savcısı M. Selim Kiraz’ın şehit edilmesi olayı soruşturması” konu başlıklı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Soruşturma dosyasında bulunan hastane epikriz raporunun yayınlanarak soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği” denilerek basında yer alan rapora atıfta bulunuldu ve “haberlerin gerçeği yansıtmadığı, maksatlı olduğu” öne sürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun imzasıyla yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“31 Mart 2015 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet selim Kiraz’ın görevi başında şehit edilmesi olayı ile ilgili olarak 1 Nisan 2015 tarihinde ilk basın açıklamalarımızda görüşmeler devam etmekte iken teröristlerin silahla ilk atışlarından sonra güvenik güçlerinin müdahalede bulunduğu, otopsi raporunda belirtildiği üzere C.Savcımızın kafasına bitişik olarak ateş edilmesi sonucu şehit edildiği belirtilmesine rağmen, 4 Nisan 2015 tarihli bazı yazılı basın organlarında ‘ 5 değil 10 kurşun yarası olduğu, polislere gelen talimat üzerine bilinçsizce operasyona başlandığı, polislerin bomba patlattıktan sonra teröristlerin silahla karşılık verdiği’ ve buna benzer gerçek dışı ve yayınlar yapılarak kamuoyunun zihninin karıştırılmaya çalışıldığı öğrenilmiştir. Ayrıca 2 Nisan 2015 tarihinde Sulh Ceza Hakimliği’nden gizlilik kararı alınmış olmasına rağmen soruşturma dosyasında bulunan Hastane epikriz raporunun da yayınlanarak soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği öğrenilmiştir.

5 ADET ATEŞLİ SİLAH MERMİ GİRİŞ DELİĞİ

Yürütülen soruşturma kapsamında tespit edilen bilgi ve görüntülere göre, 31 Mart 2015 tarihinde teröristlerle irtibatı sağlayan emniyet görevlilerinin görüşmeleri devam etmekte iken içeriden ilk başta peş peşe 2 el akabinde de 16 saniye sonra peş peşe 3 el silah sesi gelmesi üzerine operasyon ekibinin hemen müdahaleye başladığı, operasyon ekibinde özel harekat ve terör şube timlerinin ortaklaşa harelet ettiği, 1 Nisan 2015 tarihli adli tıp raporunda açıklandığı üzere Cumhuriyet Savcımızın vücudunda 5 adet ateşli silah mermi giriş deliği bulunduğu, 3 adet ise ateşli silah mermi sıyrığının bulunduğu, vücuttan 2 adet 7.65 mm çaplı çekirdek çıkartıldığı, atışlardan bir tanesini kafaya bitişik şekilde yapıldığı, tespit edilmiştir.

HABERLER MAKSATLI

Bu haliyle yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, maksatlı olduğu, soruşturma belgelerinin yayınlanmasının suç teşkil edeceği bu konuda yayın yapanlar hakkında soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan soruşturma yapılacağı, soruşturmanın etkin ve hızlı bir şekilde sürdürüldüğü, bu amaçla üç Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği, ileriki aşamalardan  bilgi verebileceği hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28648595.asp