ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olan Orgeneral Kamil Başoğlu'nun kaçırılmasına ilişkin davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, 8 sanığın "anayasal düzeni ihlale teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

Başoğlu'nun darbe girişimi sırasında kaçırılmasına ilişkin suç tarihinde albay rütbesiyle Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapan Muhsin Kutsi Barış'ın da arasında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı davaya Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar ve avukatları ile müdahillik talebinde bulunan Başbakanlığın avukatı katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Aytekin Cenikli, sanık Barış'ın terör örgütünün faaliyeti kapsamında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan 6 yıldan 21 yıla kadar hapsini istedi.

Savcı Cenikli, sanıklar Abdullah Yılmaz, Eyyüp Baloğlu, Adem Parlak, Tuna Han Ata, Selami Darcan, Atahan Tatar ile olay tarihinde alayda er olarak askerlik yapan tutuksuz sanıklar Tekin Gökbaş ve Uğur Fidan'ın, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan da 6'şar yıldan 21'er yıla kadar mahkumiyetlerini talep etti.

Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını ve tahliye edilen iki erin hükümle birlikte talep edilen ceza miktarı göz önüne alınarak tutuklanmalarını isteyen Savcı Cenikli, firari sanıklar Nuh Altınsoy, Uğur Karaca ve Yavuz Sezer hakkındaki dosyanın ayrılmasını ve haklarındaki yakalama emirlerinin devamı talebinde bulundu.

Savcı Cenikli, görüşünde, sanık Muhsin Kutsi Barış'ın, Başoğlu'nun zorla derdest edilmesi planını yapan, emrini veren ve organizasyonun başında bulunan kişilerden olduğunu belirtti.

Savcının görüşüne karşı, sanıklar ve avukatları savunma için süre istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmaya 4-5-6 Ekim'de, sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam edilecek.

Bu davada yalnızca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan yargılanan Barış, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından yine Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki eylemlere ilişkin "çatı davası"nda da yargılanıyor.

Barış, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın darbe girişimi gecesi alıkonulmasına ilişkin davada Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İddianamede istenen cezalar

İddianamede sanıklar Abdullah Yılmaz, Eyyüp Baloğlu, Tuna Han Ata, Selami Darcan, Atahan Tatar, Tekin Gökbaş ve Uğur Fidan hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Bu şüphelilerle ilgili ayrıca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "terör örgütü üyeliği" suçlarından 36'şar yıl hapis cezası isteniyor.

İddianamede, şüpheliler Muhsin Kutsi Barış, Nuh Altınsoy, Uğur Karaca, Yavuz Sezer ve Adem Parlak hakkında darbe suçuna yönelik ayrıca iddianame hazırlandığı belirtilerek, bu dosyada "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 21'er yıl hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Kaynak: AA