Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halkın talep etmesi halinde başkanlık sistemiyle ilgili adım atılabileceğini söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron'un davetlisi olarak İngiltere'de bulunan Erdoğan, Bloomberg TV'de soruları yanıtladı. Erdoğan'ın, açıklamaları özetle şöyle: 

- Yeni anayasa: Biz, kendimiz çalışmamızı detaylandırıyoruz. Tüm gayretimiz seçimden sonra böyle bir çalışmaya başlamak. Burada parlamento aritmetiği çok önemli. Yeni anayasa derken A'dan Z'ye bütünüyle değil. Birçok madde var ki bunların artık değişmesine gerek yok. Son yaptıklarımız, 26 maddeyle ilgili değişiklik. Nerelerde nasıl değişiklik olacaksa bu konuda söyleyecek sözü olanlarla konuşacağız.

SEÇİMDEN SONRA KONUŞULUR 
- Başkanlık:
Bu, tabii tartışılan bir konu. Bireysel olarak demokratik bir anlayış içerisinde, halkımın talebi doğrultusunda, benim yıllar önce belediye başkanlığım döneminde ileri sürdüğüm bir konudur. Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt vermesi halinde böyle bir adım atılabilir. Referanduma sunulabilir. Şu anda hemen sunulsun diye bir şey söz konusu değil. Bu, seçim öncesinde de zaten gündemimizde değil. Seçim sonrası konuşulabilecek şeyler.

Asla rakam telaffuz etmem
- Erdoğan, 'Yüzde kaç oy alırsınız' sorusuna ise şu yanıtı verdi:
Asla rakam telaffuz etmem. Bu benim prensibimdir. Biz her ay kamuoyu araştırması yaparız. Hem kendi durumumuzu görelim isteriz hem de ülkede sorunlar yumağı ne durumdadır bunların üzerine gideriz. 3 ayrı şirketi çalıştırmak suretiyle 106 bin denek üzerinde kamuoyu araştırması yaptırdık. Bunu açıklamış değilim. Bu çalışma aday tespitlerinde işimize çok yarayacak. Önümüzdeki haftadan itibaren 10 gün yoğun bir çalışmanın içine gireceğiz.

Buckingham buluşması
BAŞBAKAN Erdoğan, Londra'daki en önemli görüşmesini Buckingham Sarayı'nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile gerçekleştirdi. Hergün düzenlenen, askerlerin görev değişim törenine denk gelen saatlerde saraya ulaşan Erdoğan için sıkı güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Başbakan Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti.

AB'nin tavrı şık değil
- AB sürecinde İngiltere her zaman yanımızda oldu. Verdikleri desteğin artarak devamı temennimdir. Zira AB müktesebatı içerisinde olmayan birçok uygulamanın AB liderleri arasında yapılıyor olması bizleri üzmektedir. 1959'dan bu yana AB'ye müracaat etmiş Türkiye'ye bu tür uygulamalar şık değil. 

- Kıbrıs konusunda, BM Genel Sekreteri Annan'ın hazırladığı rapor hala gündeme getirilmiyor. Bunun açılması lazım.

Batı'ya Libya mesajı
BAŞBAKAN Erdoğan, Libya'daki muhalifleri silahlandırma seçeneğini masaya koyan Batı'ya Londra'dan yanıt verdi: Silahlandırılmasına olumlu bakmıyoruz. Zira ortada organize bir güç yok.
Erdoğan, İngiliz mevkidaşı David Cameron ile Downing Street 10 numaradaki Başbakanlık konutunda bir araya geldi. Daha sonra birlite kameraların karşısına çıkan ikili, işbirliği mesajları verdi. Erdoğan, şunları söyledi: 

- Gündemde en önemli konu şu anda Libya. Dün (önceki gün) malum Londra'da önemli bir zirve yapıldı. İngiltere'yle siyasi bir değerlendirmeyi bundan sonra birlikte sürdüreceğiz. Temennimiz bir an önce Libya halkının talepleri doğrultusunda netice alalım. Libya'da barışı, demokratik hak ve özgürlükleri temin edelim. 

- Muhaliflerin silahlandırılması olarak, bizim Türkiye olarak böyle bir tavrımız yok. Böyle alınmış bir karar da yok. Böyle bir şeyin içine girmek Libya'da çok daha farklı bir durum getirir. NATO'nun buraya niye girdiği belli. Buradaki işleri NATO gerektiği şekilde ortaya koyacaktır. 

- Silahlandırılmasına olumlu bakmıyoruz, zira ortada organize bir güç yok. Bu tür şeylerle tam aksine orada teröre bir zemin hazırlama durumu olabilir ki bu çok daha tehlikeli ve risklidir. NATO'nun zaten buraya girmesi buradaki sıkıntıları giderme noktasında atılan bir adımdır. Onun için NATO'nun gidişine olumlu yaklaşıyoruz.

Net mesaj isabetli olurdu
- Suriye konusunda, iki ay kadar önce bir ziyaretim oldu. Henüz Suriye, kuzey Afrika ve Ortadoğu'da bu denli karışıklık yoktu ama tabi işaret fişekleri vardı... Tabi dün (önceki gün) yapılan açıklama Suriye halkını ne denli tatmin ette bunun kararını ben veremem. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çok daha somut ve net bazı mesajlar verilseydi daha da isabetli olurdu diye düşünüyorum.

Akşam