Türk tipi başkanlık sisteminin tek adamlık rejimi olduğunu öne süren Böke, Başkanlık'ın her anıldığında Türk Lirası'nın değer kaybettiğini, geçen hafta 8 kuruş kayıp gerçekleştiğini açıkladı.

CHP Güzelbahçe İlçe Başkanlığı'nın Güzelbahçe Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Kadının Siyasetteki Yeri ve CHP'nin Ekonomi Politikaları' başlıklı söyleşinin konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu. Konuşmasında, Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi bir felaketin eşiğinden demokrasi ile döndüğünü belirten Böke, TBMM bombalanırken dört siyasi partinin bir araya gelerek imzaladığı ortak bildiriyle darbe değil demokrasi istediklerini, darbenin askerisini de sivilini de istemediklerini beyan ettiklerini hatırlattı.

'ÖZGÜR BASININ ÖNEMİ'

Özellikle muhalefet partililerinin, iktidara ve demokrasiye karşı yapılan her türlü darbe girişimine karşı olduklarını söylemesinin demokrasinin ne kadar içselleştirildiğini ve demokrasiye ihtiyaç duyulduğunu gösterdiıini kaydeden Selin Sayek Böke şöyle konuştu:

"Türkiye o gece bir de özgür basını hatırladı. Basın olması gerektiği gibi o gece o kadar özgürdü ki, tüm korku ve endişesine rağmen bir telefonla iktidar ve iktidarda oturanların sesini vatandaşın duymasını sağladı. O gece bize, eğer o parlamento daha iyi çalışırsa ve basın olması gerektiği gibi özgür olursa, o zaman darbeye zemin yaratacak imkan olmayacağını gösterdi. Bir de Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları anayasal hakları olan sokağa çıkma hakkını kullandı. Canları pahasına yaptılar. Bu darbeye engel olan demokrasinin ana temelleriydi. Parlamento, özgür basın ve sokağa çıkma anayasal hakkını özgürce kullanabilen vatandaştı."

SİVİL DARBE YAPMAYA ÇALIŞANLARA 'DUR'

15 Temmuz sonrasında yaşanan sürecin ardından Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu ortamı da değerlendiren Böke, ekim ayında gelinen noktayı eleştirdi. Böke şunları söyledi:

"Bugün parlamentonun ayağına pranga vurmaya, onu yok saymaya, basını her gün daha da susturmaya çalışan, türkü çalan radyoları susturmaya çalışacak kadar gözü kararmış, sokakta laiklik, demokrasi, özgürlük talebiyle anayasal haklarını kullanan vatandaşın karşısına tomalarla dikilen bir iktidar var. 15 Temmuz'da Türkiye'yi felaketten demokrasi kurtardı. Bugün ihtiyacımız olan da daha çok demokrasidir."

Böke CHP olarak 15 Temmuz'da darbeye nasıl 'hayır' dedilerse, darbeyi fırsata çevirip sivil darbe yapmaya çalışanlara da 'dur' diyeceklerini belirtti.

'BAŞBAKAN'I ETKİLEMİYOR OLABİLİR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, Başkanlık Sistemi'nin adı her anıldığında Türk Lirası'nın değer kaybettiğini ileri sürdü. Böke bu konuda şöyle dedi:

"Bu Başkanlığın aslında tek adam rejimi olmasından, ekonomi üzerinde belirsizlik ve gerginlik yaratmasıyla ortaya çıkıyor. Bu durum en hızlı kendini Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, doların değer kazanmasıyla göstermiyor. Başbakan çıkıp 'Dolar bu. İner de çıkar da. Beni etkilemez' diyor. Onu etkilemiyor olabilir çünkü kasasında dolarlar var. Ama Türk Lirası kazanan Türkiye Cumhuriyeti'nin 78 milyon vatandaşını etkiliyor. Her 1 kuruşluk değer kaybı Lira'daki, Türkiye'deki şirketler 1.8 milyar TL zarar ediyor. Dolar üzerinde belirlenen köprü geçişlerinde dolar yükselince asgari ücretli vatandaş zarar ediyor. Bir hafta önce başkanlık dendiğinde Türk lirası anında 8 kuruş değer kaybetti."

'TEK ADAMLIK REJİMİ'

Selin Sayek Böke,Başkanlık'ın tek adam keyfiyeti, istediğini tutuklama rejimi, istediğine müfettiş gönderme, iflas ettirip kayyum atama, TL'yi değer kaybettirme rejimi olduğunu söyledi. İktidarın bugün yaşanılanın başkanlık rejimi olduğunu söylediklerini belirten Böke,

"Türk tipi başkanlık tek adamlık rejimidir. 78 milyon insan bir kişinin iki dudağı arasına sıkışmışız. Parlamenter sistem 78 milyonun seçtiği vekiller aracılığıyla sesini duyurduğu sistemdir" dedi.

'KADINSIZ KAZANILMAZ'

Türkiye'deki demokrasi mücadelesinin kadınsız kazanılamayacağını belirten Böke, kadınının sadece eş ve anne olarak gören yaklaşımı kadını gittikçe sosyal ve ekonomik hayatın dışına ittiğini söyledi. Türkiye'de kadının siyastte yeterince etkin yer almadığını belirten Böke, siyaset yapan kadınlarını sayısını artması gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA