Sağlık Bakanlığı Müsteşarı

Prof. Dr. Eyüp Gümüş, bundan sonra memuriyete alınacaklar için mülakat ve ön değerlendirme sistemi geliştirildiğini belirterek, "Devlette memur olan devletin kurallarıyla çalışır. başka bir akıl ya da yerden emir alan devlette memur olamayacak. Biz Bakanlık olarak, bir ön değerlendirme, mülakat, değerlendirme çalışması yapacağız." dedi.

Gümüş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasında yaşananlara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalkışmanın olduğu gün Genelkurmay Başkanlığından, "Silahlı çatışma var, yaralı var, ambulans istiyoruz." şeklinde bir talep olduğunu söyledi.

Talep doğrultusunda bölgeye gönderdikleri ambulansların içeri alınmadığını, olayı önce lokal bazlı yaşanan bir sorun olarak değerlendirdiklerini aktaran Gümüş, şöyle devam etti:

"Ancak daha sonra Genelkurmay Başkanlığından, çatışmada yaralılar olduğu ifade edilerek tekrar tekrar arandık. Ambulansların içeriye giremediği anda, dışarıya tanklar çıkmaya başladı. Sonra bize bir kalkışma olduğu bilgisi gelince, tüm Türkiye'yi, özellikle hastanelerimizi her ihtimale karşı teyakkuz haline geçirdik. Ardından tüm Türkiye'de hastane yöneticilerimiz, ekiplerimiz hastanelerine gelmeye başladı. O bir avantaj oldu. Çünkü yoğun yaralı akışı olabilirdi. Daha sonraki süreçte vatandaşlarımız sokağa çıktıktan sonra, çatışma olma ihtimalleri artığı için ambulanslarımızı aktive ettik. Buna rağmen ambulanslarımızın yaralılara ulaşamadığı anlar oldu. O durumlarda bazen vatandaşlarımızın bizzat yaralıları getirdiği ve onları belli noktalardan aldığımız oldu. Genel olarak yoğun bir çalışma oldu. 2 bin 500'ün üzerinde yaralı... Ayaktan tedavi edilenler bin civarında. Bunlar hastaneye hızlı şekilde alındılar, tedavileri yapıldı."

Kaynak: AA