Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, sorunun Türk Ceza Kanunu’nun basın özgürlüğünü kısıtlayan 27 maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu’ndan kaynaklandığını belirterek hükümetin, cezaevlerinin gazetecilerle dolacağı yolundaki uyarılarına aldırmadığını belirtti. İpekçi, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan gazeteci sayısının 7-8 değil, 100’ün üzerinde olduğunu söyledi.

Ercan İpekçi, yasanın bu haliyle bile gazetecileri cezaevine atmak için yeterli olmadığını belirterek, “Karar, tecil edilebiliyor, ara formüller üretilebiliyor. Bu maddeleri Terörle Mücadele Kanunu’na monte ettiğiniz zaman alacağınız ceza 2 katı oranında arttırılıyor. Günlük hayatın her aşaması terörle mücadele kapsamına girebiliyor” diye konuştu. CİHAN ORUÇOĞLU’nun haberi

100’den fazla gazeteci cezaevinde

TGS Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu dayanak yapılarak tutuklandıklarına dikkat çekti

CİHAN ORUÇOĞLU

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi, Türkiyede gazetecilerin cezaevlerine neden girdiği ve hangi suçlamalarla cezaevinde bulunduğuna ilişkin olarak Adalet Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmenin doğru olmadığını belirtti. İpekçi, Bu değerlendirmeleri meslek örgütleri yapar. Dünyanın hiçbir yerinde gazeteciler, meslekleriyle ilgili faaliyetlerden dolayı cezaevine konulmazlardedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKPli birçok bakanın gazetecilik faliyetleri nedeniyle tutuklu gazeteci sayısının 7 ila 8 kişi olduğunu iddia etmesine karşın gerçek rakamın 100ün üzerinde olduğu bir kez daha yinelendi. Son olarak, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağın Türkiyede gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içeride bulunan herhangi bir gazeteci yok açıklamasına ilişkin TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Adalet Bakanlığının tutuklu gazeteci sayısını belirleyemeyeceğini söyledi. İpekçi, Burada meslek örgütlerinin takip ettiği kıstaslar önemlidir. Uluslararası standartlar da budurdedi.

Dünyanın hiçbir yerinde gazetecilerin, mesleki faaliyetlerinden dolayı cezaevine girmediğini ifade eden İpekçi, Bizim Basın Kanunu ile ilgili sorunumuz yok. Basın Kanunu’nda zaten hapis cezası yok. Basın Kanunu’ndaki hükümlerin ihlal edilmesinden dolayı hiçbir gazeteci cezaevine bulunmuyor. Bizim başımızı ağrıtan, Türk Ceza Kanununun (TCK) 27 maddesi. Basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan 27 madde var. 2005 yılında kanun değişti. Bu tarihten itibaren Adalet Bakanlığına, TBMMye Başbakana raporlar sunduk. Bu kanun bu şekilde geçerse cezaevleri gazetecilerle dolar dedikifadesini kullandı. TCKde sorunlu maddelerin bulunduğunu anlatan İpekçi şöyle devam etti: Bunlar gazetecileri yargılamak, gazetecilerin cezalarını arttırmak için özellikle yazılmış maddeler. Ama TCKdeki bu maddeler dahi tek başına gazeteciyi cezaevine koymak için yeterli değil. Kararın, tecil edilip, uygulanması 5 yıl süreyle ertelenebiliyor. Yani ara formüller üretilebiliyor. Bu maddeleri Terörle Mücadele Kanununa (TMK) monte ettiğiniz zaman ise ceza 2 katı oranında arttırılıyor. Hakkınızdaki suçlama ağır ceza kapsamına alınınca cezaevine giriyorsunuz. Günlük hayatın her aşaması terörle mücadele kapsamında değerlendirilebiliyor. TMK hükümleri ve özel yetkili mahkemeler bir araya getirilince gazeteciler yazdıklarıyla terör örgütü propagandası yapmış sayılıp, yargılanabiliyorlar. Gazetecilerin yaptıkları haberlerle, telefon görüşlemeleriyle, yazdıkları kitaplar ve notlarıyla hükümetin itibarını ortadan kaldırmayı hedefledikleri iddia ediliyor. Zaten terör örgütlerinin amacının da bu olduğu söyleniyor. Dolayısıyla gazeteciler de terör örgütü üyesi sayılıyor. Bütün cezaevlerindeki gazetecilerle ilgili kurgu bu.



cumhuriyet