Kadın meslektaşlarımızın itibarını sarsacak şekilde açıklanan bu rakamlar bilimsel veri tabanına dayanmamaktadır. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonları ( TÜBAKKOM ) tarafından 21-22 Nisan 2012 tarihlerinde düzenlenen Kadın Avukatlar Kurultayında değerlendirilmek üzere, kadın avukatlara yönelik ayrımcılığın tespiti, sorunların belirlenmesi ve bu suretle toplumsal farkındalık yaratılması ile ilgili 3063 avukata belirli sorular sorulmuştur. Oysa Türkiye’deki kadın avukat sayısı 28.000’dir. 

 

“ Şiddete maruz kaldınız mı? ” sorusuna ankete katılan 3063 avukatın % 40’ı hakaret, aşağılama, küfür, küçük düşürme gibi şiddete uğradığını, bu % 40’ın   % 84’ü de fiziksel, ekonomik, cinsel şiddete uğradıklarını açıklamışlardır. Bu rakamların gazete haberinde bütün kadın avukatların % 84’ü cinsel tacize uğruyor şeklinde yansıtılması yanlış ve bilimsel verilerden uzaktır.

 

Yukarıda belirtilen istatistikî bilgiler yeterli ve doğru görülmediği ve yanlış anlamalara neden olacağı için kurultay sonuç bildirgesinde yayınlanmamıştır.  Kurultay sonuç bildirgesinde;  toplumsal cinsiyet eşitliğinin benimsenmesi, meslek içi eğitimin önemi, baroların organlarında % 50 eşit temsil uygulanması, medyadaki haberlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin yansıtılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, kreş, vs. gibi olanaklar sağlanması, şiddetin önlenmesi ile ilgili denetim ve izleme bürolarının kurulması gereği yer almıştır.

 

Tüm bu açıklamalar doğrultusunda kadın avukatlarla ilgili yanlış değerlendirme yapan, kamuoyunu hatalı bilgilendiren ilgili haberlere itibar edilmemesini, mağdurları savunan kadın avukatları ve savunmayı, mağdur ve güçsüz gibi göstererek itibarlarını zedeleyecek nitelikte haber yapılmasının da bir şiddet olduğunu vurguluyor, KAMUOYUYLA PAYLAŞIYORUZ.

 

İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ