Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da, bugün ilk kez hakim karşısında.

"İnternet Andıcı" davasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, dava dosyası için yetkisizlik ve görevsizlik talebinde bulundu ve dosyanın Yüce Divan'a gönderilmesini talep etti. 

MAHKEMEDEN RET
''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına bakan mahkeme heyeti, birleşen dosyanın tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında ''görevsizlik ve yetkisizlik'' kararı verilmesi talebini reddetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mahkememe heyeti, verilen aranın ardından alınan ara kararını açıkladı.



Buna göre mahkeme heyeti, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu dikkate alındığında, devlet aleyhine işlenen suçların terör suçu olarak sayıldığını belirterek, bunların askeri suç olarak kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Terör suçlarına ilgili yasaya göre görevli mahkemelerin baktığını ifade eden mahkeme heyeti, ''görevsizlik'' kararı verilerek dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapılması için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyeti, dosyalar arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğunu belirterek, ''yetkisizlik'' kararı verilemesi istemini de reddetti.

Duruşmada daha sonra, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan Başbuğ hakkındaki 39 sayfalık iddianamenin okunulmasına geçildi.

Duruşmaya, savcı Murat Dalkuş tarafından iddianamenin okunmasıyla devam ediliyor.

Bu arada, mahkeme heyeti karar arasındayken izleyicilerin olduğu bölüme yaklaşan Başbuğ, izlemeye gelen yakınları ve devre arkadaşlarıyla selamlaştı.

Duruşmaya, Başbuğ'un oğlu Murat ve kızı Feride ile emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ile Erdal Ceylanoğlu da izleyici olarak katılıyor.

Sanıkları arasında emekli Org.Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu davada, Başbuğ'un 'darbeye teşebbüs' ve 'örgüt yöneticiliği' suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet ile 22.5 yıl hapis cezasıyla yargılanması talep ediliyor.

SABAH