Yeni internet düzenlemeleri ile mahkeme kararını uygulamayan servis sağlayıcılara ağır para cezaları verilecek ve cezalar yabancı şirketler için de geçerli olacak.

RADİKAL - Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı’na ‘sakıncalı’ içeriği 4 saat içinde engelleme yetkisi tanıyan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından yeni düzenleme için harekete geçti. Yeni düzenlemede, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasının gerektiği hallerde erişimin Başbakan veya Ulaştırma Bakanı’nın talimatıyla engellenebileceğinin yer alması bekleniyor. Bu durumda, talimat gereği ilgili içeriğe erişim engellenecek ve bu karar daha sonra mahkemeye sunulacak. TİB, savcılıklara içerikle ilgili suç duyurusunda bulunabilecek ve mahkeme kararına uymayan servis sağlayıcılara ağır para cezası verilecek.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeler doğrultusunda, internete erişimin hangi acil hallerde nasıl engellenebileceğini yeniden düzenlemek için harekete geçti. Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği, TİB Başkanı’nın kamu düzeni ve milli güvenlik için 4 saat içinde erişimi engelleme yetkisi Başbakan ya da bakana devredilecek. Engelleme kararı daha sonra mahkemeye sunulacak.Meclis’e hemen getirilmesi beklenen düzenlemelere göre, mahkeme kararını uygulamayan servis sağlayıcılara ağır para cezaları verilecek ve cezalar yabancı şirketler için de geçerli olacak. TİB de zararlı gördüğü içerikle ilgili olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunabilecek.

BAKAN BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA: NE GEREKİYORSA YAPILACAK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın TİB'e yönelik yeni düzenleme yapılacağına ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, konuyla ilgili ayrıntıların sorulması üzerine Adalet Bakanı Bekir  Bozdağ, dinlemeler konusunun Türkiye 'de sürekli, hatta kendi hükümetleri öncesinde de tartışıldığını söyledi. Bakan Bozdağ, bu tartışmaların sona ermesi, dinlemelerin belli bir merkezden yasal çerçevede kontrol ve denetim mekanizmalarıyla yürümesi için daha güvenceli bir adım atılacağı düşüncesiyle TİB'i kurduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Fakat ortaya çıkan son durumlar, tapeler, gazete haberleri, başka tür değerlendirmeler TİB'de bazı sıkıntıların olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu açıdan da bunun yeniden ele alınmasında bir fayda var. Biz onu görüyoruz. Çünkü adli dinleme olsun, önleme dinlemesi olsun sonuç itibarıyla vatandaşımızın kendi mahrem alanıyla ilgili hususlarda dinlemeler. Bunlar ancak mahkeme kararlarıyla, yetkili yasal sorumlu olan kişiler tarafından bunun gizliliğine de riayet etmek kaydıyla yapılabilir şeyler ve denetim mekanizmaları da güçlü şekilde var. Bunların başka yerlere transfer edilmesi veya başka bir takım yollarla bunların kötüye kullanıldığına dair de Türkiye'de çok ciddi iddialar var. Hükümetin bu kadar ciddi iddiaları görmezden gelmesi, bu iddialara sessiz kalması kabul edilemez. Elbette hükümetimiz bu iddiaların üzerine de gidecek ve bu çerçevede yapılması gereken ne varsa onu da yapacaktır. Ulaştırma Bakanımız benim bildiğim kadarıyla TİB konusunda bir hazırlık içinde uzun zamandır. Bu hazırlığın zannedersem son aşamasına geldi, önümüzdeki günlerde son şeklini hep beraber göreceğiz."


http://www.radikal.com.tr/turkiye/basbakanin_talimati_ile_internet_kesilebilecek-1258410