Afyonkarahisar'da Başbakan Binali Yıldırım, ortak canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım Irak'ta Musul'a yönelik devam eden operasyonla ilgili olarak, "Şu anda şehrin merkezinden DEAŞ unsurlarının temizlemek için kuzeyinden ve doğusundan Bağdat hükümetinin askeri unsurları ve onlarla birlikte hareket eden milislerle harekat devam ediyor. Şu anda henüz şehir merkezine gelinmediği için ciddi bir direniş söz konusu değil, çevresini temizliyorlar. Bir harekat planı var. Bu plana göre kuzeyden, doğudan ve güneyden 3 koldan operasyon ilerleyecek ve şehir merkezinde DEAŞ'ı sıkıştıracaklar. Dicle'nin batısında çatışmalar yoğunlaşacak. Harekat planına göre şehrin güneybatısı açık bırakılıyor ki; DEAŞ unsurları oradan gitsin, yolda da onları bir şekilde etkisiz hale getireceklerini hesap ediyorlar, plan bu, bu çerçevede plan devam ediyor. DEAŞ dikkati çekmek için, Musul üzerindeki baskıyı azaltmak, zaman kazanmak için Kerkük'te bir hakerat yaptı. Onunla ilgili de gerekli karşılık verildi ve orada da işler normale döndü" dedi.

'TÜRKİYE MUSUL'DA HAVA OPERASYONLARINDA YER ALACAK'

Türkiye operasyonun neresinde dahil olacak şeklinde bir soruya ise Yıldırım, "Koalisyon güçleri içerisinde kara unsurları var, hava unsurları var. Hava unsurları içerisinde Türkiye yer alacak. Bir hava harekatında ihtiyaç duyulduğunda bizim uçaklarımız da operasyona katılacak. Burada mutabakat sağlanmış durumda. Kara operasyonunda zaten şu anda Irak'ın resmi güçleriyle, peşmergeler doğrudan yer alıyor. Ayrıca bizim Başika kampında eğittiğimiz Ninova muhafızları var onlar yer alıyorlar. Diğer taraftan Irak içerisinde diğer milis gruplar var, onlar yer alıyorlar. Dolayısıyla şu anda koalisyon güçlerinden doğrudan operasyonda yer alan başka ülke unsurları yok. Kara harekatında şu anda bizim aktif olarak içinde yer almamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

'BAŞİKA'DAKİ TÜRK GÜÇLERİ DEAŞ'A KARŞI MÜCADELEDE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR'


Başika'da bulunan Türk güçlerinin DEAŞ'a karşı mücadele konusunda ciddi oranda katkı sağlandığını vurgulayan Yıldırım, "Bağdat bizim Başika'daki varlığımıza yönelik ileri geri açıklamalar yapıyor. Önceki şartların değişen bir şey yok, biz orada 2015'ten beri bulunuyoruz. Bugüne kadar herhangi bir sorun olmadığı halde, bugün bunun gündem yapılarak sürekli tekrarlanması hoş değil, bizi rahatsız ediyor. Bunu da açıkça ifade ettik. İtirazlara rağmen biz orada Musul'un kurtarılması DEAŞ'a karşın etkin mücadele edilmesi konusunda birliğimiz ciddi bir katkı sağlıyor. Binlerce orada yaşayan aşiretlerin sivil unsurların eğitimini yaptı ve DEAŞ'la yapılan mücadelede de önemli bir başarı kazandı, bunu ispat etti. Amaç DEAŞ'ı Irak'tan temizlemekse tam da bizim oradaki Başika askeri varlığımız bunu yapıyor."

'IRAK ALÇAK TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'YA YATAKLIK YAPMASIN'

Iraklı yetkililerin Başika'daki Türk unsurlarıyla ilgili açıklamalarına tepki gösteren Başbakan Yıldırım, "Ülkemizin başını ağrıtan PKK terörünün barındığı ülke Irak. Irak bize laf edeceğine önce bize orada bulunan ve ülkemizi rahatsız eden yıllardır sivil insanların hayatına kasteden, güvenlik güçlerimizi şehit eden, bu alçak hain bölücü PKK terör örgütüne yataklık yapmasınlar. Önce ülkelerine sahip çıksınlar, ülkelerindeki terör örgütlerini zapturapta alamıyorlar Türkiye'ye kafa tutuyorlar" dedi.

Kaynak: DHA