BURDUR

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, eşi Sevgi Kurtulmuş ile antik kente gelen Kurtulmuş yetkililerden bilgi aldı. Kurtulmuş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kibyra'nın 2 bin yıllık antik bir şehir olduğunu söyledi. "Büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz" diyen Kurtulmuş, antik kentin sadece Türkiye'de değil dünya çapında önemli bir kent olduğunu ifade etti.

Kibyra'nın yeterince tanınmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, 10 yıldır bölgede kazılar yapıldığını ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde yapılan kazı çalışmalarının önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

Antik kentteki yapıların önemli bir kısmının açığa çıkartıldığını anlatan Kurtulmuş, "İnşallah en kısa süre içerisinde buranın turizmin emrine verilmesi ve turistlerin rahat bir şekilde gelip dolaşmasını sağlayacak hazırlıklar yapılmalıdır. Burada dünyadaki renkli mermerlerle yapılmış tek medusa ortaya çıkartıldı. Üstü antik dönemlerde şato olarak kapatılmış olan ilk mekan da burada. Kibyra, fevkalede önemli bir mekan. Kısa süre içerisinde Türkiye ve dünya turizmine ciddi katkı sağlayan bir şekilde burası açılır." diye konuştu.

Antik kentin Türkiye'de tanıtılmasının önemine işaret eden Kurtulmuş, "Burası Birleşmiş Milletler'in, UNESCO'nun dünya kültür mirasında bekleme listesinde olan bir yerimiz. İnşallah, kısa süre içerisinde buranın kültür mirası yapıtlarından birisi haline gelmesini temin ederiz. Buraya birkaç sefer geldim. Her seferinde başka bir güzelliğini görüyoruz. Oldukça güzel bir alan. İnşallah en kısa sürede biter. Işıklandırmaları, yolları yapılır. Turistlerin bilgilenmesi için yazılar yazılır. Burası cıvıl cıvıl turistlerin geldiği bir mekan haline gelir." dedi.

Muhabir: Murat Paksoy

Kaynak: AA