TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Seydişehir ETİ Alüminyum Tesisleri’nin özelleştirilmesinden sonra, çeşitli mahkemelerce verilen “yürütmeyi durdurma ve iptal” kararlarının ilgili bürokratlarca yerine getirilmemesi üzerine Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada önceki gün karar çıktı. Duruşmaya TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası avukatı ve davalı tarafın avukatları katıldı. TMMOB avukatı, önceki beyanları ve dilekçeleri tekrar ettiklerini ifade ederek, davanın kabul edilmesini talep etti. Hâkim, avukatın talebini yerinde görerek, davanın açıldığı 2011 yılı başından itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ali Coşkun (Sanayi ve Ticaret Bakanı), Binali Yıldırım (Ulaştırma Bakanı), Mehmet Şimşek (önce Devlet Bakanı daha sonra Maliye Bakanı), Ali Babacan (Devlet Bakanı), Metin Kilci (Eski Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanı) ve Ahmet Aksu’nun (Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Vekilliği) 10 bin liralık manevi tazminat ödemesine karar verdi. Kararda temyiz yolu açık bırakıldı.


TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük tarafından açılan davanın dilekçesinde Başbakan ve beş bakan hakkında şu suçlamalara yer verilmişti: “ETİ Alüminyum Tesisleri’nin özelleştirilmesi ile ilgili TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası tarafından ihale komisyonu kararı, ihale ve ÖYK kararı aleyhine açılan davalarda verilen Yürütmeyi Durdurma ve İptal kararları söz konusu davalılar tarafından uygulanmamıştır. Anayasa’nın 138.maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesine göre yargı kararlarının gereğini yerine getirmeyen Başbakan, ilgili bakan ve bürokratlar, kişisel olarak kusurludurlar.”

Yargı kararları yerine getirilmedi

Dilekçede ayrıca şu hususlara dikkat çekildi: “Yargı kararlarını uygulamakla görevli davalılar, yasal süre içerisinde kararların gereğini yerine getirmemişlerdir. Yargı kararlarına konu ETİ Alüminyum Tesisleri, halen özel bir şirket tarafından işletilmektedir. Danıştay kararlarında dava konusu özelleştirme işlemleri sonucunda kamunun zarara uğratıldığı açıkça belirtilmiştir. Davalıların yargı kararlarını uygulamama şeklindeki haksız eylemleri nedeniyle toplum olarak bu zarara katlanılmaya devam edilmektedir. ETİ Alüminyum Tesisleri ve bu tesisle birlikte özelleştirilen baraj, liman, madenler ve sosyal tesislerin tamamı ülkemizde yaşayan insanların ortak varlığıdır. Bu ortak varlığı korumaya dönük yargı kararlarını uygulamayan davalılar, toplumsal bir zarara da yol açmışlardır.”

TARAF