İstanbul- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:

- Aziz milletimizin şikayetlerini, taleplerini yerinde tespit ettiğiniz. Bu gayretleriniz çok kıymetli ama yapacaklarınız yanında yetersiz kalacaktır. Bundan sonra daha iyisini yapmak sizin elinizde. Bu itibarla 24. dönem 3. yasama yılı diğerlerine göre daha zorlu geçecektir.

- Temsilciğini gururla yaptığımız Türk milleti bizden çok şey beklemektedir. Bu konuda zamanımız az. Doğruya sırtını dönen namertler mesafe kaydetmektedir. Türkiye'nin bugünki ortamından sistem sancılıdır. Devlet bunalımda, insanımız mutsuzdur. Sınavlar şaibeleri, eğitim çalkantılıdır.

- Zincirleme yanlışlar ülkemizin basiretin bağlamıştır. Uluslarası ilişkileri de zigzaglar ülkemizi ne yazıkki içinden çıkılması zor olacak bir kağana sokmuştır. AK Parti ustalık dönemi yalanı altından çöküş istikametine sokmuştur. Herşeye ağmen inanmışlık bu salondadır. 

'İlk sınavımız tezkere kararıdır'

- TBMM'nin 24. dönemden sizin tarihi bir göreviniz vardır. İlk sınavımız sınırötesi operasyonun uzatılmasını düzenleyen teskere kararıdır. Biz bu teskereyi destekleyeceğiz. 

- Yeni yıla Engin Alan'dan yoksun başlamaktayız. PKK militanları dağda, TSK üstün cesaret madalyasına sahip sayın Alan içerdedir. 

- Bize göre hüsran dolu hezimetlerin özeti, madalyayı asker hapiste eli kanlı terörist dağdadır. Bu ayrılık bir an önce son bulsun. Bundan sonra daha fazla çelişkiyi kaldıramayız.

- TBMM'nin açılış konuşmasından sayın Gül'ün bu konuda tutum takınmasını, yerinde gördüm.

 

'AKP hükümeti ile her şey kötüye gitmiştir'

- Gönül isterki iyi ve olumlu konuşalım. Sıkıntıların olmadığı bir ülke manzarasını sevinerek anlatsaydık. Terörün olmadığı kardeşliğin zedelenmediği bir tabloya ulaşsaydık. Bunlar yalnızca bir hayal. AKP hükümeti ile herşey kötüye gitmiştir. 

- AKP'nin 10. yılına yaklaşan hükümetinde yaşanmamış kötülük kalmamıştır. Hile almöış başını gitmekte. CHP'nin kongresinden sonra AK Parti'nin kongresi bunları bir kez daha güncellemiştir. Hem AKP ve CHP kongresi hayırlı olsun. 

- Başbakan 2.5 saat konuştu ama hiç bir şey söylemedi. Kongre öncesindeki abartılar suya düşmüştür. Erdoğan yeni hiç birşey söylememiştir. 2002 ile kıyaslama yapan bayat taktiklerine devam etmiştir. 

- Erdoğan günü kurtaran ayağın önünü göremeyen bir körlüğü idrak etmiştir. AKP kongresi cumhurbaşkanlığı için ön hazırlıktır. Başbakanın hesabı kendisine yöneliktir. İşin kritik tarafı ise Gül'den hiç bahsetmemesidir. Başbakan herşeyin başına kendisini koymuştur.

 

'2023 siyaset vizyonu kuru vaatlerden ibarettir'

- 2023 siyaset vizyonu kuru vaatlerden ibarettir. Partimizin 2023 vizyonu AK Parti'ye örnek olmuştur. 2023 bizim büyük projemizdir. Kendisinin olmayan projeye göz koymuştur. Faziletin telifi olamayacağı gibi kopyacılığında yoktur.

- Kaldı ki partimizin 2023 vizyonu hiç bir siyasi ahlaka sığmadan AKP'nin kes kopyala kendisine mal ettiği hedef olmuştur. AKP eski projeleri allayıp pullayıp göz bpyamaya çalışmıştır. Bu yanlıştır. Bu kopyacılıüğın telif ve ahlakı bulunmamaktadır. Hükümet partisi hazırı tüketmiş elindekileri harcamıştır.Kongrenin konukları bile herşeyin önüne geçmiştir.

- Biz buradan Başbakan'ın konuşmalarını tümüyle analiz edecek değiliz.

- Başbakan hali hazırla varlığını yenileyen konularda duyarsız kalmıştır. Terörle mücadele konusunda umut verici birşey söylememiştir. 

- AKP milliyetçilikle arasına aşılmaz setler çekmiştir. Türk dünyası terk edilmiş bu alanda birkaç söz dışında yarınlara dair iddialrdan kaçınılmıştır. Erdoğan bölücü terörün üstesinden gelmesi konusunda güçlü ses çıkarmtamamıştır. Birlikte kader ortaklığı yaptığı CHP'ye çağrıda bulunmuş ve Kürt kardeşlerimie sesinize çıkartın diye seslenmiştir.

- Güçlü ihtimal AKP, CHP, BDP, PKK bölünme karesinin dört üyesi olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne kazma vurmaya çalışacaklardır. AKP kongresi bunu göstermektedir. Başbakan Erdoğan Irak'ın kuzeyinden Barzani'yi parti kongresine davet edilmesi şaşırtıcı görülmemelidir.

 

'Sanki kongre Kandil'de yapılmıştır'

- PKK'nın aşı ekmeği AKP kongre salonunda el üstünde tıutulmuş başbakan tarafından kucaklanmıştır. MHP yapılan davete gitmeyerek gerekli açıklamayı yapmıştır. Peşmerge başı cumartesi PKK'lılarda pazar da AKP'lilerle yanak yanağa diz dize oturulmuştur. Üstelik kürsüye çıkarken Türkiye seninle gurur duyuyor diye sevgi gösterilmiştir. Sanki kongre Kandil'de yapılmıştır.

- Herhalde İmralı caniside salonda olsaydı omuzlara alınır sonrada uygun bir yerden milletvekili yapılmak için düğmeye basılırdı. Başbakan şehitlerimiz hatırasını yere düşürmeyeceğiz sözlerini laf olsun diye söylemiştir. PKK'nın 1 numaralı azmettiricisi Başbakan'ın karşısında dururken şehitlerimin hatırası hakkında konuşulması ciddiyetsizliktir

- AKP kongresinde kimin gerçek anlamda kimin Alparslan'ın tounu olduğunu bilemyiz. Başbakan Erdoğan kongrede Alparslan'dan 8 kez bahsetmiştir.
 

'Gurur nedir?'

- Dünyanın neresinde celladına alkış tutan toplum vardır. Peşmergeye bu kadar ilgi gösterenler için Türkiye neresidir. Gurur nedir?Ankaranın göbeğinde Barzani ile guru duyanlar kime nispet yapmaktadır.

- Kandil'den görevli hazır kıtalar geitirlmemişse kongrede Barzani'ye bağrına basanlara şu dizelerle cevap veriyorum.

- Başbakan kongre öncesi televizyonlarda programlara katılıp 2023 vizyonunu ortaya koymuştur.

- Bölücü terörle mücadele gerçek anlam ve ruhu ile askıya alınmıştır.

CUMHURİYET