Başbakan Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı değerlendirdi.

Erdoğan, "Kendi oylarının akıbetini öğrenme mücadelesi içinde olan Mısır halkına karşı, askeri darbeyi yapanların çok açık bir katliam yaptıklarını dünya televizyonlarından izledik" şeklinde konuştu.

Başbakan, "Bugüne kadar yapılan 'darbelerde demokrasiyi kurtarmak' hep bir bahanedir. Mısır'da da böyle bir bahaneyle karşımıza çıktılar" şeklinde konuştu.

"İslam dünyası üzerinde devamlı olarak bir tezgah çalıştırılıyor, tuzaklar çalıştırılıyor. Bu tuzaklar bizler için de geçerlidir, Türkiye için de geçerlidir" diyen Başbakan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Onun için şunu unutmayalım,

güçlü Türkiye'yi kimse istemiyor. Onun için biz güçlü olmaya mecburuz. Önce kendi içimizde birbirimizi sevmeye, dayanışma halinde olmaya mecburuz. Bunun için biz tırnaklarımızla kazıyacağız, çalışacağız ve inşallah güçlü olan Türkiye'yi de bu şekilde inşa edeceğiz."

 

"Cemaat"e yanıt

Başbakan Erdoğan, Gülen cemaatinin mesajlarını medya üzerinden vermesini eleştirdi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'ndan önceki gün yapılan ve Gülen cemaatinin 11 maddelik açıklamasına hükümet kanadından verilecek yanıt merak ediliyordu.

Yanıt, Türkmenistan'a hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Başbakan Erdoğan'dan geldi.

Erdoğan cemaatin açıklamasını gazetelerden öğrendiğini belirterek şöyle konuştu:

"Ben de gazetelerde okudum. Ama ona yönelik bir cevabi pozisyonda olmak istemem. Böyle şeylerin gazeteler vasıtasıyla söylenmesini de yanlış buluyorum. Başka hiçbir şey söylemiyorum."

Muhalefete eleştiriler

Mısır'daki olaylara ilişkin muhalefetin tavrını eleştirerek, "Ülkemdeki muhalefete bakıyorum. Muhalefet, 'İktidar, Mısır sorununda çok daha farklı adımlar atabilir ve burada etkin olabilirdi' gibi saçma sapan, şimdi de Mısır üzerinden 'Acaba nasıl oy devşirebiliriz' diye ana muhalefeti, yavru muhalefeti bu tür açıklamalar yapıyor. Gelin hiç olmazsa burada samimi davranın da ortak ne yapabiliriz bunları konuşalım" dedi.


'Hamdolsun gayet iyiyim'

Erdoğan, "Birkaç gün ortalarda görünmediğiniz zaman sağlığınızla ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Sağlığınız nasıl? Bu tür haberler için ne diyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi:

Allah’a hamd olsun gayet iyiyim. İyi foksluyorsunuz.  Hangi hastanede yatmışım sizlerden öğreniyorum. Bayramdan sonra birkaç gün dinlendim. Programımı da uygulamaya koydum. Medyanın bu yönü çok kötü. Bu kadar yalanı nerede buluyorlar, nasıl duyuruyorlar. Biraz da insan utanır yahu. Ülkenin başbakanını, hastanede yatmış, şöyle olmuş böyle olmuş vesaire. Biz bir ders aldık, o dersin başlığı da edep yahu.

Cumhuriyet