İSTANBUL

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir." dedi.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları iş birliğiyle yürütülen "Dahiler Dahildir" programı, YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre Kültür Merkezinde düzenlendi.

Etkinliğin onur konuğu olan Prof. Dr. Sancar, toplantıya ilk önce katılmak istemediğini ancak yapılan çalışmaların çok önemli olduğunun anlatılmasıyla fikrinin değiştiğini, gelmek için ikna edildiğini anlattı.

Sancar, TÜZDER'i çalışmalarından dolayı taktir ettiğini belirterek, Türkiye'nin kalkınması ve çocukların gelişimini sağlamak için çalışan birçok kurum olduğunu söyledi.

"Bilim ve teknolojiyle ilgilenen çocuklarımızı desteklememiz lazım"

"Şimdi bunları görünce gerçekten çok memnun oluyorum. Ben Türkiye'den ayrılalı 40 yıldan fazla oldu. Benim zamanımda böyle şey yoktu. Şimdi bunları görünce çok seviniyorum." diyen Sancar, şunları kaydetti:

"İnşallah bunların ülkemizin kalkınmasında ve çocuklarımızın gelişmesinde, memleketimizin dünyanın her ülkesiyle yarışmasında katkısı olacak. Artık daha bekleyemeyiz. 2023 diyoruz. İnşallah 2023'te olur. O zaman olmazsa 2033'te olsun ama daha 25-30 yıl bekleyemeyiz. Artık Amerika ve Avrupa düzeyine geçmemiz lazım. O bakından bilim ve teknolojiyle ilgilenen çocuklarımızı desteklememiz, onların gelişimlerini kolaylaştırmamız lazım. TÜZDER'in gayesi de bu. O bakımdan destekliyorum."

Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisinin üstün zekalı olmadığını belirterek, "Üstün zekalı çocuklarımız var ve onları tebrik ederim. Onların başarılı olmasını dilerim ve onlara elimizden geldiği kadar destek vermemiz gerekiyor. Fakat başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir." diye konuştu.

Sancar, "Nobel önemlidir ama Nobel'den daha önemli şeyler vardır. Ailenize, memleketinize, insanlığa katkınız olursa bu çok önemlidir ve gayemiz bu olmalıdır. Çalışırsanız Nobeller kendiliğinden gelir. Ben Nobel almak için araştırma yapmadım. O bakımdan bir insanın veya toplumun insanlığa olan katkısının tam ölçüsü değildir. Biz çocuklarımızı iyi yetiştirdiğimizde görevimizi yapmış oluruz. Onlar da memleketimize, insanlığa hizmet ederler." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Aziz Sancar'a plaket takdim edildi.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Kaynak: AA