Haber Merkezi - İstanbul Barosu avukatları, “5 Nisan Avukatlar Gününü,savunma hakkının gasp edildiği, savunmada avukatların yok sayıldığı, mesleklerinin ve meslektaşlarının saldırıya uğradığı ve yargı bağımsızlığının yok edildiğigerekçesiyle kutlamadı. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, anadilde savunma hakkının kutsal olduğunu söyledi. Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, mevcut iktidarın yargıyı siyasallaştırmaya çalıştığını açıkladı.

İSTANBUL’da Taksim Meydanında toplanan avukatlar, Cumhuriyet Anıtına çelenk koydu. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, burada yaptığı açıklamada, İstanbul Barosu binasına büyük ve siyah bir bayrak astıklarını belirterek İstanbul adliyelerindeki meslektaşlarına da Savunmaya yönelik ihlalleri, saldırıları protesto etmek içinduruşmalara 1 hafta boyunca siyah kurdeleyle girme çağrısında bulundu. Özel yetkili mahkemelerin artık ayrı bir hukuk haline geldiğini belirten Kocasakal, Savunmanın esas olarak hiçe sayıldığı, fazlalık olarak görüldüğü bu mahkemelerin, derhal kaldırılması gerekir. Ciddi yetki ihlalleri yapılmaktadırdedi. Avukatlar Dayanışma ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Başkanı Uğur Yetimoğlu da aynı yerde bir açıklama yaparak İstanbul Barosuyla aynı endişelere sahip olduklarını, Avukatlar Gününü kutlayamadıkları için büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.

DİYARBAKIR’da adliye binası önünde açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, seçim barajının düşürülmesini istedi. Aktar, Anadilde savunma hakkı kutsaldır diye konuştu.

ADANA Barosu tarafından düzenlenen kutlama töreninde konuşan Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, mevcut iktidarın yargıyı siyasallaştırmaya çalıştığını ifade etti.

‘Onurlu çıkışı selamlıyorum’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yayımladığı mesajda, Hukuka, hukuk devletine, savunma hakkının kutsallığına ve avukatlık onuruna sahip çıkan avukatların, bu onurlu karşı çıkışını selamlıyor ve bu koşullarda avukatlık günükutlanmaz diyen avukatları kutluyorum dedi.


cumhuriyet