Basında Apo’nun açıklamasına eleştiriler...

Sol Gazetenin haberine göre, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu önceki genel Başkanı ve CHP MYK üyesi Ali Kılıç, yaptığı açıklamada;  “Aleviliği gözardı ederek, ümmetçiliğe çağrı yapanların samimiyeti sorgulanacaktır”  diyor. ALMAN Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç ise,  barış konusunda umutlu olunması gerektiğine vurgu yaparak Öcalan’ın Erdoğan’ın hoşuna gitmeyeceğini bildiği için taktiksel olarak alevi sorununa değinmediğini açıkladı.

Öcalan’ın açıklamasına bir diğer tepki de CHP’nin ulusalcı kanadından geldi. CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler kendi blogundaki yazısında Öcalan’ın Nevruz mesajını “ Sayınapo’nun aklı, geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile ortak bir Gelecek ve İlerleme için Ortaklık adlı projenin aklıdır. Bu akıl, Yalnızca Türkiye’ye değil , koskocaman  Eski Dünya’ya elbise biçmeye girişmiş çürük bir akıldır” diye yorum yaptı.. Sayın ve Apo,  ironi olsun diye bitişik yazılmıştır.

Orhan Bursalı Cumhuriyet Gazetesinde Apo’nun açıklamasında daha önceki görüşlerinden ayrıldığını, “RTE ve Davutoğlu’nun “Yeni Osmanlıcılık, ulus devletlerin sonu ve Ortadoğu’da İslamın birleştiriciliği ile yayılma politikası”nın aracı veya paydaşı olmuştur...” yazıyor.

Bursalı Öcalan’ın açıklamasını bilimsel açıdan eleştiriyor. Bursalı yazısında şöyle diyor:

“Öcalan, kapitalizm ile ulus devletlerin ortaya çıkışı arasındaki temel tarihsel, ekonomik ve siyasi bağı ve mekanizmayı unutmuş! Osmanlı’nın dağılmasını kastediyorsa, bunun temel nedeni, kapitalizmin sosyal ve kültürel bütün unsurlarıyla (kiliseyi deliğine tıkmasının yanı sıra) imparatorluklar çağını sona erdirmesi, ulusçuluğu ve ulusal devletleri ortaya çıkarmasıdır; bu bir tarihsel olgudur... Osmanlı’daki parçalanma, sanayice daha gelişmiş ve İslam olmayan diğer etnik kimliklerin öncülüğünde (Yunanistan, Bulgaristan vb.) başlamıştı. Osmanlı Ermenilerinin ayrılıkçılığı da 19. yüzyıla dayanmasına rağmen, Türkler ve Kürtlerle iç içe Anadolu’da yaşadıkları için, bunu başaramadılar. Eğer imparatorluğun uç kısımlarında yaşıyor olsalardı, bugün bir “Ermeni meselemiz” olmayacaktı!”

Hiç şüphesiz, Orhan Bursalı’nın bu tespiti yerinde ve doğru bir tespittir.

Öcalan’nın bu açıklamasının temelinde yatan nedenlerin başında AKP ve Cemaate ters düşmeme düşüncesinin yattığı belirtilmektedir.

Bize göre, burada ne bilimsellik ve ne de niyet önemlidir, ABD’nin Ortadoğu Projesi önemlidir. AKP ve Öcala’nın talepleri ABD’nin projesi ile uyuşuyor veya uyuşmak zorundadır.

Time Dergisi Erdoğan’nın oylarını önemli ölçüde yükselteceğini yazıyor.

Öcalan özgürlük, Erdoğan başkanlık sistemini istiyor..

PKK- AKP uzlaşmasının içeriği önemli ölçüde belli.. Bölgesel yönetimler ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, başkanlık sistemi, vatandaşlık tanımı, anayasada Türk tanımı yerine Türkiye tanımı yapılması vb…

Büyük Türkiye işin propagandası.. Buraya takılmaya gerek yok.. Önemli olan, bu süreçte Türkiye’nin kayıpları ve kazançlarının ne olacağıdır. Hiç birimiz buraya odaklanmıyoruz.

Suriye sorunu nasıl çözülecek, İrak Kürt bölgesi nasıl bir şekil alacak?  Irak’tan kopacak mı? Suriye Kürt Bölgesinde ne olacak? Kürtler Suriye Kürdistanı üzerinden denize açılabilecek mi?  Türkiye, Suriye ve Irak Kürt bölgeleri arasında nasıl bir ilişki kurulacak? İran ne olacak? Bu bölgedeki olası savaşlar ne gibi sonuçlar verecek? Gelişmeler karşısında Rusya, Çin ve İran’ın tavrı ne olacak?

Önemli olan bunlar.. Yeni Osmanlı, büyük Türkiye tartışmalarının peşine takılmak boşa zaman harcamaktır, çünkü bunlar olacak şeyler değil..

 

adaletbiz