DİYARBAKIR

Diyarbakır'da yapımı süren Silvan Barajı ile ilgili çalışmaları engellemek isteyen terör örgütü KCK/PKK mensuplarına bilgi sızdırdığı, irtibat kurduğu iddiasıyla tutuklanan sanık hakkında iki ayrı suçtan 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca sanık Tahsin Toğcu hakkında hazırlanan iddianame 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü KCK/PKK'ya ilişkin detaylı bilgiye yer verilerek, sanık Toğcu hakkında tespit ve değerlendirmelerde bulunuldu.

Sanığın Silvan'da PKK'lı teröristlerle hareket ettiği ve onlara yardımda bulunduğu yönünde bilgilere ulaşıldığının belirtildiği iddianamede, mahkemeden alınan karar doğrultusunda Toğcu'nun görüşmelerinin dinlendiği ve kayda alındığı bildirildi.

Terör örgütü KCK/PKK tarafından Silvan Barajı inşaatındaki çalışmaların takip edildiği aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Terör örgütünce sözde 'ekolojik denge hassasiyeti' kisvesinde baraj yapımının engellenmesine yönelik olarak, çalışanlara gözdağı vermek maksadıyla adam kaçırma şeklinde eylemler planlanmıştır. PKK'lı teröristlerin talimatı doğrultusunda baraj yapımının engellenmesine yönelik, çalışanların kaçırılması, alıkonulması ve korkutularak tehdit edilmesi kapsamında Tahsin Toğcu ve D.Y. arasında görüşmelerin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir."

Örgütün sözde "mahkemesi"nde faaliyet yürütmüş

Sanık Toğcu'nun açık kimliği tespit edilemeyen bir kişi ile görüşme kayıtlarına yer verilen iddianamede, aralarında husumet bulunan iki aile arasındaki olayı çözmeleri için terör örgütü PKK/KCK tarafından oluşturulan sözde mahkemeye müracaat edildiğinin belirlendiği aktarılan iddianamede, Toğcu'nun sözde mahkemede etkili olduğu ve faaliyet yürüttüğü, kendisinden sorunun en kısada sürede çözüme kavuşturulmasının istendiğinin tespit edildiği ifade edildi.

Sanık Toğcu ile H.N. arasında gerçekleştirilen görüşmede de bölgede güvenlik güçleri ile geçici köy korucularının operasyon keşif ve görev sırasındaki hareketleri, bulundukları yerleri ve durumları hakkında konuştuklarının belirlendiği belirtilen iddianamede, fotoğraf teşhis tutanağında bilgi veren A.A'nın, sanığın terör örgütü mensuplarıyla hareket ettiğini ve PKK adına para toplayarak propaganda yaptığını aktardığı yer aldı.

İddianamenin değerlendirme bölümünde, şu ifadeler yer aldı:

"Sanık Toğcu'nun sistematik bir biçimde KCK/PKK terör örgütü ile istihbarat, haber alma, rehberlik, örgütün sözde mahkemelerine tebliğ faaliyetlerinde bulunduğu anlaşılmıştır. Söz konusu faaliyetler örgüt içerisinde güvene dayalı, sorumluluk gerektiren ve süreklilik arz eden faaliyetlerdir. Bu itibarla bahse konu faaliyetleri yerine getiren kişiler örgütün amacını bilerek, isteyerek örgütün amacı doğrultusunda hareket etmek suretiyle örgüt faaliyetine iştirak ederek, bu irade beyanıyla da örgüt üyeliğini gerçekleştirmiştir. Şüphelinin yakalandığı esnada yapılan üst aramasında sahte nüfus cüzdanı ele geçirilmiş, bu eylemiyle de başkasına ait kimlik bilgilerini kullanma suçuna işlemiştir."

İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu sanık Tahsin Toğcu hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Başkasına ait kimlik bilgilerini kullanmak" suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası, mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Muhabir: Aziz Aslan

Kaynak: AA