ADANA (AA)

Adana'nın Kozan ilçesinde yapımı devam eden Gökdere köprü barajının tünelinde patlama meydana geldi. Tünel kapağının aşırı basınçtan dolayı patlaması sonucu baraj göleti alanında biriken sular, ırmak yatağında sele dönüştü. Bu yatakta bulunan iş makineleri ile işçiler sulara kapıldı. Suya kapılan 10 işçi işçi kaybolurken, yaralananlar çevre hastanelere sevkedildi.

ÇOK SAYIDA İŞÇİ SULAR ALTINDA

Olayı anlatan bir baraj çalışanı, "Ben barajın yukarı kısmındaydım. Barajın patladığını duyup aşağı tarafa geçtim. Aşağıda çok sayıda operatör, şoför ve baraj çalışanı vardı. Onların hepsi sulara kapılmış. Ama durumları nedir bu konuda bilgim yok' diye konuştu. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kayıp işçilerin bulunması için aralıksız çalışıldığını belirterek, 'Nehir yatağında toplam 5 köy var. Köylerin kotları yüksek. Suyun bu köylerde zarara yol açmaması için önlem alınıyor. Barajdan akan sular Aladağ-Kozan arasında bir köprüyü su altında bıraktı. Burada da alternatif yollar kullanılacak' dedi.

KURTARMA EKİPLERİ SEVKEDİLDİ

İlçe Kaymakamı İzzettin Sevgili ise, Gökdere Köprü Barajı'nın Dipsavak Derivasyon Tüneli'nde kapağın patlamasının ardından bölgeye çok sayıda arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin sevk edildiğini belirtti. Sevgili yaptığı açıklamada, Göksu Nehri yatağında kurulu barajın tünelinde meydana gelen patlamanın ardından İl Afet Müdürlüğünden arama kurtarma ekipleri ile İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı sualtı polislerinin ilçeye geldiğini vurguladı. Patlamanın ardından Salmanlı Köyü'nden baraj şantiyesine ulaşımı sağlayan yolun sular altında kaldığını ifade eden Sevgili, inşaat makinelerinin ulaşımı sağlayabilmek için yeni bir yol açmaya çalıştığını anlattı. Havadan arama yapan helikopterin, Konya 3. Ana Jet Üssü'nde konuşlu gece görüş özelliğine sahip Skorsky helikopter olduğunu öğrenildi.

Hepimizin yüreği yandı

Barajdan boşalan su dolasıyla dere yataklarında debi yükseldiği için dün akşam saatlerinde arama çalışmalarına ara verildi. Kayıp kişilerden bazılarının aileleri ise şantiye yakınlarında sabahladı. Kayıp operatör Necmettin Karayiğit'in eşi, çocukları ve ağabeyi de bekleyenler arasındaydı. Karayiğit'in ağabeyi Ahmet Karayiğit, 'Firmadan bir arkadaşımızdan telefon geldi, onun aracılığıyla öğrendik. Biz de hemen olay yerine geldik. Bekleyişimiz sürüyor. Ama ne olacağını biz de bilmiyoruz. Bizim gibi bekleyen aileler var. Herkesin yüreği yandı. Yetkililerin daha fazla çaba göstermesini istiyoruz' dedi.