Çekin karşılıksız olduğunun tespiti  5941 sayılı çek kanunun 3. Maddesi  ile düzenlenmiştir. Madde başlığı “İbraz, ödeme, çekin karşılıksız olduğunun tespiti ve gecikme cezası”  dir. 3. Maddenin 4. Fikrası  şöyledir:

(4) Hamilin talepte bulunması hâlinde, karşılıksızdır işlemi; çekin arka yüzüne tahsil için bankaya ibraz edildiği tarih, hesap durumu, bankanın yükümlülüğü çerçevesinde ödediği miktar ve ibraz eden gerçek kişinin adı ve soyadı yazılmak, bu kişinin tüzel kişi adına bedeli tahsil etmesi hâlinde bu husus belirtilmek ve bu kişi ile birlikte banka yetkilisi tarafından imzalanmak suretiyle yapılır. Banka tarafından ödenen miktar düşüldükten sonra karşılıksız kalan tutar açıkça belirtilir. Hamilin imzalamaktan kaçınması hâlinde, karşılıksızdır işlemi yapılmaz.
HAMİLİN TALEPTE BULUNMASI ŞARTTIR
Madde karşılıksız işleminin yapılmasını hamilin talebine bağlamıştıri hamilin talebi olmaksızın çeke karşılıksız işlemi yapılamaz. 4. Fıkra “Hamilin talepte bulunması hâlinde..”  demektedir. Maddenin açık hükmüne göre hamilin talebi olmadan yapılan karşılıksız işlemleri geçersizdir.
ÇEKİN ARKA YÜZÜNE YAZILACAKLAR
Karşılıksız işlemi yapılması talep edilmesi halinde banka çekin arka yüzüne ;
1-    Çekin bankaya ibraz edildiği tarih,
2-    Hesap durumu,
3-    Bankanın yükümlülüğü çeverçevesinde ödediği miktar,
4-    İbraz eden gerçek kişinin adı ve soyadı,
5-     İbraz eden tüzel kişi  adına bedeli tahsil etmesi halinde bu husus çekin arka yüzünde belirtilecek, denilecek ki “… kişi tarafından tüzel kişi adına çeki tahsil etmek üzere bankaya ibraz edildi..”
6-    5. Şıktaki durum varsa, yani çek bir tüzel kişi adına tahsil edilmek üzere bankaya ibraz edilmişse ibraz eden temsilcinin adı soyadı,
BİRLİKTE İMZA KOŞULU
3. Maddenin 4. Fıkrasına göre çekin arkasına yukardaki hususlar  yazıldıktan sonra çeki ibraz eden kişi ile banka yetkilisi çeki birlikte imzalayacaktır. Karşılıksız işlemenin tamamlanması için banka yetkisi ile  çeki bankaya ibraz eden kişinin işlemin altına  birlikte imzalarını atması şarttır…3/4. Madde “….ve bu kişi ile birlikte banka yetkilisi tarafından imzalanmak suretiyle yapılır….”,  demektedir.
BANKALARIN KARŞILIKSIZ İŞLEMLERİ YASAYA UYGUN DEĞİL
Tespitlerimize göre bankalar karşılıksız işlemlerinde 5941 sayılı yasayı iskalamışlar, sanki bu kanun yokmuş gibi  karşılıksız işlemlerini 3167 sayılı yasa döneminde nasıl yapıyorlarsa aynen devam ettirmişlerdir. Kısaca biz yasaya uygun karşılıksız işlemi yapan banka tespit edemedik..
BANKALARA KARŞI DAVA AÇABİLİRSİNİZ
Karşılıksız işlemi  yukarıda açıklandığı gibi yasaya uygun bir biçimde yapılmamış ise bankaya karşı dava açabilirsiniz.. Banka yasaya uygun bir biçimde yapılmayan bir karşılıksız işlemine dayanarak paranızı bloke etmiş,  banka sistemine sizin veya temsil ettiğniz firma için karşılıksız kaydı düşülmüşse bankayı dava edebilir, blokenin çözülmesini, karşılıksız işleminin geçersiz sayılmasını talep edebilirsiniz..

adaletbiz