İSTANBUL - BEKİR GÜRDAMAR/SÜMEYYE DALKILINÇ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 'Bankalarımız içerisinde sorunlu bulunan bir bankamız yok' dedi.

Akben, AA muhabirlerinin, Moody's'in Türk bankacılık sektörüne müteveccih açıklamalarına bağlı sorularını yanıtladı.

Moody's'in mevzuyla ilgilendiren raporunda 'Sorunlu bir bankanın baştan sermayelendirilmesinin maliyetini kreditörlere duyurma yetkisini güçlendirecek kanuncu düzenlemeler' ifadesinin toprak almasına bağlı 'Hiç anca bir sorun yok, anca bir çalışmamız da yok şu anda' diyen Akben, 'Onu neye güvenerek yazmışlar? Bankalar Kanunu çerçevesinde hakeza bir mevzuat, çalışmamız yok. Bankalarımız içerisinde sorunlu bulunan bir bankamız da yok' halinde konuştu.

Akben, güven derecelendirme kurumlarının tahminlerde bulunduğunu, fakat esbak tecrübelerine baktıklarında bu tahminlerin birçoğunun tutmadığını anımsattı.

Bu vaziyeti en sonuç nema rakamında gördüklerine ayraç fail Akben, 'Büyüme yüzdelik 4 gerçekleşti, bu kurumların hâlâ evveli tahminlerine baktığımızda yüzdelik 2,1-2,2 rakamlarında geziyorlardı. Burada hakeza bir sapma olanaklı mi?' değerlendirmesinde bulundu.

'Tüketici kredilerinde istikraz hem yavaşladı, hem geriye döndü'

TCMB, Hazine ve ilgilendiren kurumlarla görüşmeleri alçak üst tamamladıklarını vurgulayan Akben, sonuç rötuşları yaptıklarını belirterek, konuşmasına şu şekilde bitmeme etti:

'Yani orada her insanın ayağını yorganına gereğince uzatmasını, borçlanmalarını hasılatları ile sınırlandırmalarını istiyoruz. Zaten sonuç beş altı aydan bu yana mahveden kredilerinde istikraz hem yavaşladı, hem geriye döndü. Burada bankalarımız da doğrusu ne bölgede bir kol müşkülat yaşanıyorsa, ne sahaların gecikmiş ilişki oranlarında kimi yükselmeler görülüyorsa o bölgede hâlâ dikkatli, hâlâ müdebbir olmaya çalışıyorlar. Yani bizim bir bilinçlilik dememize lazım olmadan, otomatik olarak onların iç dinamikleri devreye giriyor. Zaten oralarda yönetilemeyecek bir seviyeye yaklaşıldığı devir zat kısıtlarını, zat düzenlemelerini onlar da koyuyor; tığ de devreye giriyoruz.'

Kaynak: AA