Bankacılar, terörün finansman suçuna ilişkin yasal eksikliklerin giderilmemesi halinde şubattan itibaren vatandaşların yurtdışı mali işlerde daha sıkı sorgulanacağı uyarısında bulundu. Ayrıca maliyet artacak.

TOBB Bankacılık Finans Meclisi temsilcileri, geçtiğimiz günlerde yapılan "6. Türkiye Ekonomi Şurası"nda Başbakan Yardımcısı Babacan'a bir rapor sunarak, terörün finansmanını önlemeye yönelik mevzuat hakkında dikkat çekici bir uyarı yaptılar.

Bu raporda, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF), terörün finansmanı suçuyla ilgili FATF standartlarıyla uyumlu yasal düzenlemeleri çıkarmasını Türkiye'den istediği, aksi halde Türkiye'nin FATF üyeliğinin Şubat 2013'te askıya alınacağı hatırlatıldı. Bunun olması halinde uluslararası bankacılık işlemlerinde itibar kaybı ve zorlukların yaşanacağını belirten bankacılar, şubat sonrası için şu kıyamet senaryosunu çizdiler:
 
Vatandaşlara zorluk

* Türkiye'deki finansal kuruluşların işi zorlaşacak, banka müşterilerinin uluslararası işlemleri detaylı inceleme ve filtrelemelere tabi tutulacak, dış ticaret işlemlerinde daha sıkı sorgulama olacak.

* Dışarıdaki bu sorgulamalar ekstra maliyet getirecek, işgücü kaybına neden olacak ve işlem süreleri uzayacak.

* Türk vatandaşları yurtdışındaki finansal kuruluşlarda hesap açtıklarında hesap ve işlemleri daha yakından izlenecek.
 
Hesaplar donabilir

* Uluslararası piyasalardan kaynak temininde önemli güçlükler ve maliyet artışı yaşanacaktır.
* Türkiye kökenli bankaların yurtdışı temsilcilik, iştirak, şube, işlem ve faaliyetlerine yönelik çeşitli kısıtlamalar, yaptırımlar, yakın izleme, ilave raporlama yükümlülükleri, ağır denetimler ve yurtdışı hesaplarının kullanımının kısıtlanması veya dondurulması gündeme gelecek.
 
İstanbul hızlansın vergiler kalksın

Bankacılar, raporda ayrıca İstanbul Finans Merkezi faaliyetlerinin hızlandırılmasını isterlerken bankacılık işlemlerindeki BSMV ve KKDF gibi dolaylı vergilerin düşürülmesi hatta kaldırılması talebinde bulundular. Merkez Bankası'nda tutulan zorunlu karşılıklara faiz isteyen bankacılar, BDDK'nın bankalardan topladığı gelirlerin kullanılmayan bölümünün bütçeye devredilmemesi talebini ilettiler.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ