İSTANBUL - Sümeyye Dalkılınç

Bankalarda 10 senedir prosedür yapılmayan hesaplarda, 31 Aralık 2015 zamanı bakımından tahminî 120 milyon lira unutuldu.

Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, iştirak fonu, denyo ve alacaklardan doğruluk sahibinin en akıbet talebi, işlemi ve rastgele birlikte mukayyet buyruğu tarihinden başlayarak on sene zarfında aranmayanlar devir aşımına naşir oluyor.

Vatandaşlar, devir aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını, Mayıs 2016 sonuna kadar, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) çalışkan duruma getirmiş bulunduğu 'www.zamanasimi.org/tbb' İnternet sitesindeki kontrol motorunu kullanarak öğrenebiliyor, dilerlerse hesaplarını kapatabiliyor.

Zaman aşımı düşüncesince akıbet gün 15 Haziran

Yaptıkları aramasında devir aşımına düçar hesapları bulunduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek düşüncesince 15 Haziran 2016 geçmişine denli dayalı veznedar şubelerine etiket kartı ile başvurabilecek.

Müşterilerin başvurmamaları biçiminde ise kanun gereği devir aşımına düçar bakiyeleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilecek.

AA muhabirinin Fon kaynaklarından edinmiş bulunduğu bilgilere göre, 31 Aralık 2015 zamanı bakımından devir aşımına uğrayan ve bankalar kabilinden TMSF'ye ön ihbariye meydana getirilen 627 bin 885 aritmetik bulunuyor. Bu hesapların 436 bin 792'sini mevduat, 3 bin 82'sini iştirak fonu hesapları, 188 bin 11'ini de alacaklar oluşturuyor.

Devlet müesseselerinin caba 'unutulmuş hesabı' var

Bu yıl, bankalarda unutulan mevduat, iştirak fonu ve alacaklara bağlı ayrışık döviz cinsinden hesapların Türk lirası karşılığı tahminî 120 milyon lira namına hesaplandı.

Bu sene ön bildirimi meydana getirilen hesaplar bünyesinde bakiyesi en faziletli aritmetik 250 bin dolar iken, en düşüt meblağın ise 1 liranın altında bulunduğu belirlendi.

Unutulan hesaplar hemen bireylere ilgilendiren değil, şirketler, vakıflar, dernekler, politik partiler ile mevki müesseselerinin caba bankalarda unutulmuş hesabı bulunuyor.

Kaynak: AA