Rekabet Kurulu’nun 1.1 milyar lira ceza verdiği bankalara yönelik olarak ilk kamu davasını Ankaralı işadamları açtı. Böylece Avrupa’da faizi ortak belirleyerek Libor skandalına karışan bankalara kesilen cezalar nedeniyle açılan kamu davalarının bir benzeri Türkiye’ye de gelmiş oldu.

TAZMİNAT İSTİYORLAR

Rekabet Kurumu’nun soruşturması sırasında dava açmak için Ankara Barosu’yla hazırlıklara başlayan Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Abdullah Değer, dün dava dilekçesini mahkemeye verdiklerini söyledi. Dilekçede bankaların işadamlarını zarara uğrattıkları ve tazminat hakkının doğduğu belirtildi. Değer, açtıkları davanın bankalarla kredi ilişkisi içinde olmaları nedeniyle risk oluşturduğunu ancak süreci sonlandırmaya kararlı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını söyledi.

ZARAR TESPİT EDİLİYOR

ANGİAD’ın avukatı Muzaffer Nerse, davanın Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’ne açıldığını söyledi. Davanın Rekabet Kurumu’nun cezasında adı geçen tüm bankalara yönelik olarak açıldığını belirten Nerse, “Dava pilot olarak açıldı. Bireysel davalar da geliyor” dedi. Nerse, mahkemenin bilirkişi tespit edeceğini, işadamlarının faiz suiistimalerinde ne kadar zarar gördüğünün belirleneğini vurguladı.

TÜKETİCİLER İTİBAR DAVASI AÇACAK

Bankaların uyguladıkları yüksek faizler nedeniyle şirketi krize giren ve ticari itibarı zedelenenler sadece tazminat davası açmayacak. Bunun yanı sıra itibar davaları da gündemde. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bankalara dava açılmasıyla ilgili üyelerinden ve vatandaşlardan gelen yardım taleplerine teknik destek verdiklerini söyledi. Kaya “Dalganın asıl büyüğü itibar davalarıyla gelecek” diye konuştu.Kaynak: Sabah