BDDK’ya gelen şikâyetler sonrasında bankalar 2.5 milyon liralık ceza ödemek zorunda kaldı. BDDK’ya gelen 31 bin 917 şikâyetin yüzde 33.6’sı kredilerle ilgili oldu. Vatandaş en fazla erken ödeme sırasındaki sorundan yakındı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na geçen yıl 54 bin 169 şikâyet geldi. 2015 yılında BDDK'ya gelen şikâyet sayısı 35 bin 70 adetti. Şikâyet sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 54 arttı. Şikâyetlerin yüzde 41.5'u e-şikayet üzerinden yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile Başbakanlık İletişim Merkezi'nden (BİMER) gelen şikâyetler BDDK'ya doğrudan yapılan şikâyetlerden farklı oldu. CİMER ile BİMER'e yapılan şikayetlerin yaklaşık yüzde 30'u Bank Asya'nın tasfiye sürecine yönelik gerçekleşti. BDDK'ya doğrudan yapılan şikâyetlerde ise kredilerle ilgili sorunlar ilk sırada yer aldı. BDDK'ya yapılan şikâyetler sonucunda bankalara 2 milyon 547 bin liralık idari para cezası kesildi.

EN ÇOK ŞİKÂYET KREDİDE

BDDK'nın 2016 yılı faaliyet raporunda finansal tüketicinin korunmasına yönelik bilgilere yer verildi. CİMER ve BİMER'e gelen şikayetler dışında doğrudan BDDK'ya gelen şikâyetlerin dağıtılımının detaylarının verildiği rapora göre, en fazla şikâyet kredilerle ilgili geldi.

BDDK'ya doğrudan gelen 31 bin 917 şikâyetin yüzde 33.6'sı kredilerle ilgili oldu. Gelen şikâyet sayısı 10 bin 737 olarak gerçekleşti. Bu başlık altındaki en fazla şikâyet ise kredinin erken ödenmesi sırasında yaşanan sorunlardan oluştu. Kredinin erken ödenmesi ya da yeniden yapılandırmaya ilişkin sorunlar nedeniyle gelen şikâyet sayısı 3 bin 135 oldu. Faiz, ücret, masraf ve komisyon tutarlarına yapılan itiraz sayısı ise 2 bin 325 oldu. Banka ve kredi kartları başlığı altında 8 bin 601 şikâyet BDDK'ya iletildi.

Hürriyet'in haberine göre hesabın kapatılmaması, hesabın bloke edilmesi, hesap işletim ücreti gibi şikâyetlerin toplandığı mevduat/katılım fonu işlemleri ile ilgili gelen şikâyetler de 3 bin 772 olarak gerçekleşti. Bu başlık altında da en çok şikâyet hesabın bloke edilmesinden kaynaklandı. Bu konuda BDDK'ya 708 adet şikâyet iletildi.

KREDİLERLE İLGİLİ ŞİKÂYETLERİN DAĞILIMI

Krediler.................................................................................. 10.737

Faiz, ücret, masraf ve komisyon tutarları................................ 2.325

Bilgi/belge taleplerine ilişkin sorunlar....................................... 314

Kredinin erken ödenmesi/yapılandırılmasına ilişkin sorunlar... 3.135

Diğer.................................................................................... 4.963

Kaynak: HABER7.COM