Bakan Ağbal, çalıştayın açılış oturumuna katıldı. Ardından Ağbal gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ağbal, yeni vergi düzenlemelerini ne zaman açıklanacağını sorulması üzerine, “Vergi düzenlemeleriyle ilgili çalışmamızın ayrıntılarını ayrıca açıklayacağız. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu bünyesinde bu yaptığımız hazırlıkları paylaşacağız. Daha sonra Reformları İzleme Komisyonu'nda görüşeceğiz. Ondan sonra açıklama yapacağız. Bu düzenlemelerimizde hangi hususların olduğunu konusunda şu anda ayak üstü bir açıklama yapmam doğru değil. Bir iki hafta içerisinde bitireceğiz çalışmayı' şeklinde yanıtladı. 

  DAMGA VERGİSİ DÜZENLEMELERİ

Bakan Ağbal, yeni vergi düzenlemesinin hangi alanları kapsadığının sorulması üzerine,“Bankacılık sistemi ile ilgili, finans sistemi ile ilgili reel sektörle ilgili olarak düzenlemelerimiz var. Hepsindeki amacımız yatırım ortamını iyileştirecek düzenlemeler olsun. Bizim açıkladığımız damga vergisi ile ilgili yaygın şikayetler vardı. 'Damga vergisi kaldırılsın' diyenlerde var ama biz damga vergisinde özellikle kayıt dışılığa iten veya iş yapmaktan alıkoyan düzenlemelerle ilgili bir çalışma yaptık. Burada damga vergisi yükümlülüklerini özellikle sözleşmeler bağlamında nasıl azaltabiliriz diye çalışmalarımız var. Onu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda konuşacağız. Ondan sonra açıklayacağız' yanıtını verdi.

TERÖRÜN FİNANSMANI

Terörizmin finansmanının önlenmesi konusunda nasıl bir çalışma yapılacağının sorulması üzerine Bakan Ağbal “Türkiye bu konuda yasal düzenlemelere sahip. Şu anda komisyondan geçti, genel kurula geldi. Terörizmin finansmanında elde edildiği düşünülen kaynaklara Maliye Bakanlığı olarak, her hangi bir bankacılık işlemi yapılırken, bloke etme, durdurma, işlemi askıya alma şeklinde bir yetki düzenlemesi yapıyoruz. Bu hem uluslararası sözleşmelerde olan bir düzenleme hem de AB direktiflerinde olan bir düzenleme. En son yapacağımız düzenleme ama Türkiye'nin terörizmin finansmanıyla ilgili mücadelesi her alanda ve her bakımdan devam ediyor. Hem MASAK'la hem emniyet birimlerimizle hem yargı birimlerimizle müşterek çalışmalarımız var. Terör örgütünün, terörizmin finanse etmek için yapılmış olan tüm işlemlere karşı yoğun bir çabamız devam ediyor' diye konuştu.

YABANCI YATIRIMCILARIN TÜRKİYE'YE GELİŞİ 

Bakan Ağbal, yabancı yatırımların artığına dair yaptığı açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise“Özellikle portföy yatırımlarında Şubat'tan bu yana bir iyileşme var. Tabi global piyasalardaki iyimserlik, gelişmekte olan ülkelere açısından son derece olumlu neticeler meydana getiriyor. Türkiye, bugün ekonomik parametreleri itibariyle iyi bir yatırım yapacak ülke olduğundan Türkiye'ye para dönüşleri başladı. Bu hepimiz için sevindirici bir gelişme' dedi.

İFLAS ERTELEMELERİ

Bakan Ağbal, bir gazetecinin “Türkiye Banklar Birliği'nin iflas erteleme konusundaki taleplerini karşılayacak mısınız? ' sorusuna da, “Orada çalışmamız devam ediyor. Bankaların endişeleri ile bizim endişelerimiz aynı' şeklinde yanıt verdi.

Kaynak: DHA