Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, dünyanın en iri bankalarından Bank of China'nın müracaat periyodunu tamamlayarak evraklarını teyit ettiğini söyledi.

AA muhabirlerinin sorularını yanıt veren Akben, Bank of China'nın topu topu müracaat periyodunu tamamlayarak evraklarını teyit ettiğini kaydetti.

Şu anda Çin makamları ile lüzumlu yazışmaların sürdürüldüğünü aktaran Akben, yazışmalar yapılmasından sonradan lüzumlu lisanslama çalışmasının başlayacağını belirterek, 'Tabi onların beraber toprak tutma, IT teknolojilerinin kuruluşu derken yanında müddet geçecek ancak müracaatları tamamlandı' ifadelerini kullandı.

Bank of China sabık sene Türkiye pazarına dönüşmek düşüncesince hazırlıklara başlamıştı.

Türkiye'de lisans alımı ile ilgilenen bankanın yetkilileri ayrımsız devirde BDDK ile yanında araya gelmiş, BDDK Başkanı Akben ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, BDDK'nın birtakım astronomi üyeleri ile Bank of China Başkan Yardımcısı Gao Yingxin ve bankanın öteki yetkilileri de katılmıştı.

Bank of China, The Banker Dergisi'ne uyarınca 2015 senesinde dünyanın en iri dördüncü bankası oldu.

BDDK'dan Finansbank'ın satışına onay

Akben, Qatar National Bank'ın (QNB) Finansbank'ı kabul etme periyodunun tamamlandığını da kaydetti.

Konuyla dayalı kararın Resmi Gazetede yanında birçok güne denli yayınlanacağı bilgisini sağlayan Akben, geçmiş bitirdikleri görüşmede değişmeyen verdiklerini ve Kuruldan onayın çıktığını hatırlattı.

QNB, Finansbank'taki National Bank of Greece'e (NBG) dayalı hisselere isteyen olmuştu.

BDDK'dan müsaade katılması ile beraberce bankanın sermayesinde NBG SA'ya dayalı yüzdelik 82,23, NBGI Holdings BV'ye dayalı yüzdelik 7,90 ve NBG Finance PLC'ye dayalı yüzdelik 9,68 oranındaki esham QNB SAQ'ya devredilecek.

Söz konusu pay dönemi ile beraberce Finansbank'taki NBG'nin aracısız oranı sıfırlanacak.

Kaynak: AA