(DHA) -- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek aralarında bulunduğu 154 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmada ayrıca 26 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Duruşmaya tutuklu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

Gergin anlar

Duruşma öncesinde sanıklar, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle saygı duruşunda bulundu. Mahkemeden izin alınarak yapılan saygı duruşunda salonda herkes ayağa kalkarken davaya müdahil olan gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak’ın avukatı Salih Dövücü ayağa kalkmadı.

Saygı duruşunun ardından bazı sanıklar Dövücü’ye tepki gösterdi. Bu tepkinin üzerine izin alındığından habersiz olan Dövücü, "Bu mahkemenin bir başkanı var. Sizin talimatınıza uymak zorunda değilim. O zaman bende sizi 18 Mart için saygı duruşuna davet ediyorum" diye konuştu.

Sözlü atışma şeklinde devam eden tartışma bir süre sonra sona erdi.

"İzin alındığını bilseydim bende katılırdım"

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme heyeti sanık yoklamasını tamamladı. Yoklamanın ardından söz alan avukat Salih Dövücü, “Saygı duruşu için izin alındığını bilmiyordum. İzin alındığını bilseydim, iki büyük dedemin şehit düştüğü Çanakkale şehitleri için ben de saygı duruşuna katılmak isterdim " diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken de dünkü duruşmada bir sanık avukatı tarafından saygı duruşu için izin alındığını, güvenliğin ve asayişin sağlanması konusunda bir zaaf yoksa bunun gerçekleştirilebileceğini söylediğini ifade etti.

Sanık Albay Türkşen'den heyete Türk bayrağı uyarısı

Duruşmada, Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen de talepte bulunmak için söz aldı. Türkşen, mahkeme heyetinin iki yanında duran Türk bayraklarının vestiyer örtüsü gibi kullanıldığını söyledi.

Sanıkların ayak ayak üstüne attığı ve mahkeme düzenini bozduğu gerekçesiyle ikaz edildiğini belirten Türkşen, "İki yanınızda Türk bayrağı var. Bayrakların arkasındaki vestiyere ceketinizi asmışsınız. Türk bayrağını vestiyer örtüsü olarak kullanıyorsunuz. Türk bayrağını vestiyer örtüsü olarak kullanamazsınız. Çok kötü bir görüntü oluşuyor. Saygısızlık olarak algılıyorum. Ceketlerinizi kaldırmanızı talep ediyorum" dedi.

Albay Türkşen'in talebi üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Tespitiniz doğru, haklısınız. Bayrakların temizliği, ütüsü ve vestiyerlerin kaldırılması için talimat vereceğim" şeklinde konuştu.