Balyoz davasının 9 sanığı, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na başvurdu. Daha önceki başvurularının dava devam ettiği için kabul edilmediğini belirten sanıklar, karara bağlanan davada darbeye teşebbüs eyleminde bulunulduğu iddiasının komisyon tarafından araştırılmasını istedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz davasının sanıklarından emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Tuğamiral Fatih Ilgar’ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, TBMM’ye 4 sayfalık dilekçe gönderdi. Başvuruda, dilekçenin TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na sunulması istendi.

Avukat Hüseyin Ersöz, daha önce de komisyona darbeye teşebbüs eyleminde bulunulduğu iddiasını araştırması için başvurduklarını hatırlattı. Ancak bu talebin 1 Temmuz 2012 tarihinde komisyon tarafından ‘dava halen devam ettiği’ gerekçesiyle reddedildiğini ifade eden Ersöz, “Komisyon Başkanı Nimet Baş’ın imzasıyla gelen yazıda, araştırma konularının belirlendiği ve çalışmalara başlandığı ifade edilmiştir. Söz konusu yazıda araştırma konuları arasında 12 Eylül 1980 tarihli askeri müdahale ile 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 tarihli müdahale süreçleri sayılmıştır. Ancak sayılan bu konu başlıklarıyla ilgili olarak halen yargı süreçleri devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Komisyona, 4 Ekim 2012’de eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ifade verdiğinin anlatıldığı dilekçede, Özkök’e Balyoz darbe planıyla ilgili olarak da sorular sorulduğu kaydedildi. Taleplerinin işleme konulmaması için yeterli ve doyurucu bir gerekçe ortaya konulmadığını ileri süren Ersöz, Balyoz davasının da 21 Eylül tarihinde karara bağlandığını hatırlattı. Dilekçede, 2002-2003 yıllarında planlandığı ileri sürülen Balyoz Harekat Planı’nın da komisyonun araştırma konuları arasına alınması istendi.

Komisyonun daha önceki taleplerine verdiği cevabı “Sayın Hüseyin Ersöz Hasdal Kapalı Cezaevi Hasdal – Eyüp” yazarak doğrudan cezaevine gönderdiğini belirten Ersöz, bu hatanın sehven yapıldığını düşündüklerini anlattı.

(CİHAN)