Balyoz davasında karar açıklandı! İlk açıklamalara göre kuvvet komutanları Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'ya "darbeye eksik teşebbüs" suçlamasıyla 20 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme tutuksuz sanıklarla birlikte 330 sanık hakkında tutuklama, 34 kişiye ise beraat kararı verdi.

Güncelleme 22:31

ANKA'nın haberine göre, Balyoz Davası sanıkları, kararların açıklanmasının ardından Avukat Hüseyin Ersöz aracılığıyla bir açıklama yaptı. Sanıklar, “Devletimizin bu düzmece davada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı emperyalist güçlerle Cumhuriyet düşmanlarının kurduğu komployu görememiş olması kabul edilemez bir zaafiyettir” dedi.

Avukat Hüseyin Ersöz sanıklar adına açıklamasında yaşanan hukuksuzluk ve vicdansızlık karşısında, her seviyede sessiz ve kayıtsız kalanların, utanç duyacaklarını bildirdi. Ersöz, “Komşu ülkelerdeki insan hakları ihlallerini önlemeye çalışan ve onlar için hak, hukuk ve özgürlük isteyen devletimiz, maalesef kendi ordusuna karşı yapılan insan hakları ihlallerini, haksızlıkları ve hukuksuzlukları önleyememiştir. Devletimizin bu düzmece davada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı emperyalist güçlerle Cumhuriyet düşmanlarının kurduğu komployu görememiş olması kabul edilemez bir zaafiyettir” dedi.

Diğer taraftan devletin bu komployu görmüş ve sessiz kalmayı tercih etmişse durumun daha da vahim olacağını belirten Ersöz, sanıkların mesajını şöyle bitirdi:

“Aziz Türk Milleti emin olsun, bizler vatanımıza, milletimize, devletimize ve bayrağımıza asla ihanet etmedik. Vicdanımız tertemiz. Bizlerin değişmez Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’tür ve onun manevi mirası olan akıl ve bilim yoludur. Bunu hiçbir güç değiştiremez. Vatan sağolsun. Saygılarımızla.”

Açıklamayı, Abdullah Can Erenoğlu, Rıdvan Ulugüler, Gürbüz Kaya, Bilgin Balanlı, Rıfat Durusoy, Özden Koçer, Derya Ön ve daha birçok sanık imzaladı.


Güncelleme 20:42

DHA muhabirine konuşan Çetin Doğan, "Adalet mülkün temeli olmaktan çıkmış zulmün temeli olmuştur. Bu ülkeye 50 yıl hizmet ettim. Çok sayıda madalyam var. Ancak bugün aldığım madalya bunların arasında en değerli olanıdır" dedi.

Halil İbrahim Fırtına ise, "Türkiye Cumhuriyetine ve devletine ders olsun söyleyecek bir şeyim yok" dedi.


Güncelleme 19:09

Erdoğan: "Gerekçeyi görmeden bir şey diyemem zaten önemli olan parti kongremiz"
Başbakan Erdoğan Balyoz davasında verilen mahkumiyet kararlarını değerlendirdi. Erdoğan, "Gerekçeyi görmeden bir şey söylemek mümkün olmaz. Şu an en önemli süreç önümüzdeki parti kongremiz, tüzük gereği kongremizde son genel başkanlığım" dedi. Erdoğan, "Kaldı ki gerekçeyi gördükten sonra da bir de malum Yargıtay süreci var. Noktanın konulduğu bir durum değil, devam eden bir süreç var. Tüm temennimiz haklı bir kararın çıkması" diye konuştu.

Bozdağ: "Bu nihai bir karar değil"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, "Şu anda ilk derece mahkemesi kararını açıkladı. Bütün Türkiye öğrenmiş oldu. Ama kararın gerekçesini henüz bilmiyoruz. Mahkeme gerekçeli kararı açıkladığı zaman daha net bir şekilde öğrenmiş olacağız. Bu nihai bir karar değil. Sonuç itibariyle Yargıtay aşaması var. Bu aşamadan sonra karar kesinleşmiş olacak. Şu anda adli süreç devam ediyor. Adli sürecin ilk aşaması bitmiş durumdadır" dedi.

Karar hakkında konuşan CHP Milletvekili Ali Özgündüz ise, kararda hukuk katliamı yaşandığını söyledi.

Özgündüz, "Savunma hakkı ihlal edildi. Avukatlar olmadan karar verildi. Bu Türkiye'de bir ilk. Bir hukuk katliamı yaşanmıştır" dedi.


Balyoz davasında mahkeme kararı açıkladı.

Üç kuvvet komutanına 20 yıl ağır hapis cezası
İlk açıklamalara göre İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, TCK 147. maddeye göre, "Türkiye Cumhuriyeti hükumetini vazife görmekten men etmeye teşebbüs etmek" suçundan kuvvet komutanları Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Cezada TCK 61. madde üzerinden değerlendirilerek "darbeye eksik teşebbüs" gerekçesiyle indirime gidildi ve üç kuvvet komutanı hakkında 20 yıl ağır hapis cezası kararlaştırıldı.

80 sanığa 18 yıl verildi
YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP milletvekili Engin Alan, Eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık, Eski Birinci Ordu Komutanı Ergin Saygun, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Deniz Cora, Tuğamiral Fatih Ilgar, Emekli Albay Cemal Temizöz, Kadir Sağdıç, Süha Tanyeri ile birlikte 80 kişi hakkında 18'er yıl ağır hapis cezası verildi.

Diğer sanıklara 16 yıl hapis cezası
Emekli Albay Dursun Çiçek, Emekli hakim Albay A. Zeki Üçok, Havelsan eski genel müdürü Faruk Ağayarman, Ali Türksen, Erdal Akyazan'ın da aralarında bulunduğu diğer tüm sanıklar hakkında 16 yıl hapis cezası verildi. Hakan Büyük hakkında ise 6 yıla hükmedildi.

330 kişi hakkında tutuklama, 34 kişi beraat
250'si tutuklu 365 sanıklı davadan sadece 1'i albay, 33'ü astsubay 34 kişiye beraat verildi. 330 kişi hakkında da tutuklama kararı verildi. Duruşmada bulunmayan tutuksuz sanık 63 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Tutuklular serbest bırakılmadı
Tutuklulukla ilgili açıklanan kararda da tutukluların tutukluluk haline devam edilmesi kararı verildi.

Deliller adli emanete kaldırılacak
Dosya içinde yer alan delillerin adli emanete kaldırılmasına karar verildi. Ayrıca Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası, ifade vermediği için ayrıldı.

Sanık yakınları kararı tepkiyle karşıladı
Kararı öğrenen sanık yakınları duruşma salonunda mahkeme heyetine alkış ve ıslıklarla tepki gösterdi. Salonun önünde bekleyen sanık yakınları kararı gözyaşlarıyla karşıladı, bazı yakınlar arasında fenalaşanlar oldu. Sanık yakınları tepkilerini sanıklar götürelene dek sürdürdü. Tutukluluk kararı verilen sanıklar Silivri ve Hasdal Cezaevleri'ne götürüldü.

balyoz11.jpg
Celal Ülgen: "Bu kararı asla tanımıyoruz"
İlk açıklama Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen'den geldi. Ülgen, "Bu kararı asla tanımıyoruz. En önemli olay bu karar verilirken savunma hakları ihlal edildi. Savunmanın bütün talepleri reddedildi ve avukatların dijital verilerle ilgili istemleri reddedildi. Etkin savunma yapan avukatlar hakkında suç duyurusu yapıldı. Biz kararın bu şekilde verileceğini çok iyi biliyorduk. Günlerdir televizyonlarda bunu söylüyorduk" dedi.

Ülgen: "Bugün kara bir leke olarak anılacaktır"
Ülgen'in açıklamasının devamı şu şekilde: "Ortada bağımsız bir mahkeme, bağımsız bir yargı yoktur. Tam tersi siyasi iktidarın arka bahçesi olan bir yargı var. Birkaç arkadaşla yaptığımız televizyon programında AKP’nin 2010 yılında muktedir olduğunu söyledi bu dava ile eşit zamanda. Bugün Türk yargı tarihinde kara bir gün, kara bir leke olarak anılacaktır. Böyle bir kararla meslekle hayatım içinde karşılaştığım için çok üzgünüm. Aynen burada gördüğümüz yaşadığımız şeyler ayarlanmıştır. Siyasi iktidarın arka bahçesi haline getirilmiş yargıda hakimler ve savcılar bağımsız değil. HSYK bağımsız değil. Hakimler ve savcıların atanması hükümete bağlıdır."

Ülgen: "Padişahlık rejimi uygulanıyor"
Yargıtay'ın vereceği karara ilişkin ise Ülgen, "Yargıtay'dan da bir şey çıkmaz. Siyasi iktidarın, AKP'nin muktedir olmasıyla bu yaşananlar doğaldır. Bugün padişahlık rejimi vardır ve bu uygulanıyor. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti'nde hukukun iflas etmiş olduğu gerçeğidir. Bu insanların çoğu cezaevinde ölecek, sevinsinler birileri kına yaksın" diye konuştu.