Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, doğacak çağda Balkanlar'daki fırsatları yorum ve çelimli birlikte semt bankası olma hedefiyle dünkü adımlar atacaklarını belirtti.

Taşkesenlioğlu, Halkbank namına taşınmazlar haricinde etkinliklerini ve bellik değerlerini açık açık çoğaltma niyetinde olduklarını, tevessü stratejisi doğrultusunda yaklaşan coğrafyada, sahasının ehemmiyetli aktörlerinden bir tanesi edinmek gibi adımlar attıklarını anlattı.

Son dü sene içerisinde Halkbank AD Skopje namına Makedonya'nın 16 şehrinde ofis sayılarının 21'den 34'e, etkin sayısının da 260'tan 430'a yükseldiğini anımsatan Taşkesenlioğlu, bu zamanda kredilerin 90 milyon avrodan 326 milyon avroya, mevduatların ise 90 milyon avrodan 317 milyon avroya eriştiği bilgisini paylaştı.

'Türk bankacılığının güzel örneğini Sırbistan'a taşımayı hedefliyoruz'

Taşkesenlioğlu, bu gelişmeler sonucunda, Halkbank AD Skopje'nin 489 milyon avroluk çalışkan büyüklüğüyle piyasanın 5. şişman bankası pozisyonuna geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 'Geçen sene içre Sırbistan'da çalışkanlık yayınlayan Cacanska Banka'nın da yüzdelik 76,76'sını satın aldık ve bankanın ismini Halkbank AD Beograd namına değiştirdik. Bu satın almanın Sırbistan'daki Türk yatırımlarının artmasına ve piyasanın gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyor, Halkbank namına Türkiye ile Sırbistan ortada birlikte güreşçi köprüsü rolü üstlenmeyi hedefliyoruz. 

Türk iş adamlarının Sırbistan'da atacağı adımlarla ilgilendiren bankacılık hizmetleri sunmayı ve Türk bankacılığının güzel örneğini Sırbistan'a taşımayı hedefliyoruz. Sırbistan'da çelimsiz vadede önceliklerimiz, taşınmazlar genelindeki ofis ağımızı bollatmak ve istihdama direkt ve vasıtalı katkıda bulunan edinmek olacaktır. 

Bu adımların Balkanlar'da tedricen kalan faaliyetlerimize ulama sağlayacağını düşünüyoruz. Bu arada gayrı Balkan ülkelerine de ilgimiz bitmeme ediyor. Gelecek çağda Balkanlar'daki fırsatları değerlendirmeyi ve Balkanlar'da çelimli birlikte semt bankası olma hedefiyle dünkü adımlar atmayı ve repo stratejimiz doğrultusunda oluşacak fırsatları değerlendiriyor olacağız.'

'17-25 Aralık vuruş sürecinde bankaya vurmaya çalıştılar'

Taşkesenlioğlu, bitişik ülkelerdeki bankacılık faaliyetleri kendisince da izahat yaparak, İran'da bankacılık hizmetlerine bitmeme fail birlikte tane vezneci olduklarına dikkati çekti. Tüm bu hizmetleri arsıulusal kurallara, BM'nin belirlediği kökler ve esaslara akıllıca namına getirdiklerini vurgulayan Taşkesenlioğlu, 'Ambargo kurallarına karşıt göz boncuğu el işi vasıtalık etmedik ve etmeyeceğiz. Oldukça kırılan çalışılıyor. '17-25 Aralık vuruş sürecinde bankaya o yönüyle vurmaya çalıştılar. 

Hem BDDK hem gayrı teftiş otoriteleri inceledi. Usule karşıt birlikte iş bulamadı. Çünkü hakeza birlikte iş yapılmamıştı. Aynı halde de bitmeme ediyoruz. Buradaki iş yer yağı ve doğalgaz paralarının bankamıza yatışı ve onların kullanmasına arsıulusal müeyyide kuralları çerçevesinde vasıtalık etmek' yorumunu paylaştı.'Merkez Bankası ürem paylarını koruyarak cezrî birlikte hamle atmaktan kaçındı'

Merkez Bankasının beklenen ürem değişikliğinin piyasaya etkisine de yer veren Taşkesenlioğlu, Fed'den önemsiz artışının elhak beklendiğini, bulunan ürem paylarını fark etmek düşüncesince Fed'in artık atacağı adımlara bakmanın henüz akilane olacağını söyledi. Taşkesenlioğlu, şu görüşleri paylaştı:

'Fed'in ürem artırımından sonradan piyasadaki kimi oyuncular Merkez Bankasının da ürem artırımı yapacağı tahmininde bulunuyordu ama iktisadi reformların önünü kesecek halde birlikte değişmeyen çıkmadı. Merkez Bankası bunun yerine, ürem paylarını koruyarak cezrî birlikte hamle atmaktan kaçındı. Ayrıca bu noktada yapılacak birlikte düzenlemeyi etraf göstergelerine değil, yöntem faizinde yapılacak uran birlikte tashih namına değerlendirmek gerekir.'

Kaynak: AA