TEKİRDAĞ - Mesut Karaduman

Balık peşinde ekmek teknelerinde yıllarını geçiren, mesleklerinin tüm zorluklarına rağmen, denizden ve gemilerden vazgeçmeyen tayfalar, ailelerine hasret Marmara Denizinde çalışarak elde ettikleri gelirle evlerinin geçimini sağlıyor.

1 Eylülde av yasağının sona ermesiyle evlerinden ayrılan tayfalar, sezonun sona ereceği 15 Nisan'a kadar Marmara Denizinde avcılık yaparak, ailelerine kavuşacakları günün hayalini kuruyor.

Akşamları denize balık avına çıkan tayfalar, sabaha karşı limana döndükten sonra bir süre dinlenip, ağ mesaisine başlayarak günlerini geçiriyor.

Gemi kaptanı Aziz Kamburoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da 20 yıldır balıkçılık yaptığını söyledi.

Balık sezonunun açılmasıyla Marmara Denizi'nde balık avlamak için her yöreden tayfanın geldiğini belirten Kamburoğlu, çalıştığı gemide Türkiye'nin dört bir yanından gurbete çıkan balıkçıların olduğunu ifade etti.

Tayfalardan Ordulu Necmettin Çelik 1974 yılından beri denizlerde olduğunu ve ailesine hasret ekmek parası için çalıştığını söyledi.

"Sezon başladıktan sonra 8 ay gurbetteyiz"

Evli ve 3 çocuğu olduğunu ifade eden Çelik, "Karadeniz'de bu yıl umduğumuz balık olmadı. Biz de rızkımızı aramak için Marmara'ya geldik. Sezon sona erene kadar bir hafta iznimiz var. Sezon başladıktan sonra 8 ay gurbetteyiz." diye konuştu.

"Çoluk çocuğumuzun rızkı için buralara geliyoruz"

Bartınlı tayfa Cemil Duran da 35 yıldır balıkçılık yaptığını ve bu işin babasından kendisine miras kaldığını dile getirdi.

Duran, Eylül başında evden ayrılıp, sezon sonuna kadar denizlerde olduklarını ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Evimizi geçindirmek, çocuklarımıza para göndermek için çalışıyoruz. Bu yıl Marmara'da balık olduğu için buraya geldik. Bu aralar burada balıkçılık güzel. 4 ayda bir iznimiz oluyor. Onu da ancak Şubat ayında kullanabiliyoruz. Sezon başlayınca evimizden ayrılıyoruz. Çoluk çocuğumuzun rızkı için buralara geliyoruz. Sezon da iyi geçerse mutlu oluyoruz."




Kaynak: AA