Cumhuriyet-Ankara - DİSK, 10, 11 ve 12 Şubat günlerinde İstanbul Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 14. Olağan Genel Kurulu’na tutuklu, işten atılan gazeteciler ile 1 Mayıs 1977’de öldürülen emekçilerin ailelerini “onur konuğu” olarak davet etme kararı aldı. Genel kurulda başta kıdem tazminatı olmak üzere hükümetin getireceği esnek çalışma düzenlemelerine karşı da çeşitli kararlar alınacak. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ülkede yasama, yürütme ve yargının tek elde toplandığı, “tek parti diktatörlüğüne” gidiş olduğunu belirterek genel kurulun demokratik talepleri de ortaya koyan bir yanının olacağını söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün çalışanlar için “çok kötü koşulların” yaşandığı bir dönemde genel kurula gittiklerini söyledi.

Yasa çıkmayacak!

Çalışma yaşamının hâlâ 12 Eylül darbesinin ürünü yasalarla düzenlendiğine işaret eden Görgün, hükümetin ILO’ya söz vermesine karşın yeni düzenlemeleri yapmadığını söyledi. Sosyal taraflarla 11 ayrı toplantının ardından toplu iş ilişkileri yasa taslağı hazırlandığını ve Çalışma Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu belirten Görgün, “Bu yasanın da çıkmayacağı konuşuluyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın demeçleri var. 2012’de Türkiye’de krizin etkilerinin artacağı bir dönem olacağı, işçilik maliyetlerinin artacağı gerekçesiyle yasanın ertelenebileceği söyleniyor. Haberlere göre, Çağlayan ile Şimşek’in tasarıyı imzalamadıkları bildiriliyor” dedi.

Görgün; hükümetin kıdem tazminatına göz diktiğini, esnek, güvencesiz çalışmayı öngören yeni düzenlemelere hazırlandığını, işsizlik sigortası fonundaki emekçilerin “alınterine” el koyduğunu anımsatarak tüm bunlara karşı genel kurulda yeni kararlar alınacağını, eylem takvimi oluşturulacağını söyledi. Genel kuruldan “kıdem tazminatına dokunulması genel grev nedenidir” şeklinde karar çıkarılacağını dile getiren Görgün, esnek çalışma düzenlemelerine karşı da etkin mücadele kararı alacaklarını belirtti.