En üst rütbeli subay Eskişehir’de tarikat yapılanması olan bir çiftliğe operasyon planladığı ve fişleme yaptığı iddia edilen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Balanlı tutuklandı. Balanlı, Balyoz’da cezaevine gönderilen en üst rütbeli muvazzaf oldu. Hava Kuvvetleri için en güçlü aday olan Balanlının tutuklanması, YAŞ’ta kriz olasılığını gündeme getirdi.

Yardımcısı AKP adayı Hükümet, Balanlının atamasını yapmazsa ya Hasan Aksayın görev süresi uzatılacak ya da adı iddialara karışmayan ve terfi sırasında bulunan Korgeneral Mehmet Erten’in doğrudan atanması gündeme gelecek. Balanlı tutuklanırken Eskişehir’deki karargâhta yardımcılığını yürüten emekli Tümgeneral Şirin Ünalın AKPden milletvekili adayı olması dikkat çekti.

Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Balanlı, cezaevine gönderilen en yüksek rütbeli muvazzaf oldu

Balanlı tutuklandı

İstanbul Haber Servisi - Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, ‘Balyoz soruşturması kapsamında tutuklandı. Balanlı, bugüne kadar tutuklanan en yüksek rütbeli muvazzaf subay oldu. Orgeneral Balanlı, temayüller gereği, bu yıl görev süresi dolacak olan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksayın yerine geçecekti.

Orgeneral Balanlı, emekli Albay Hakan Büyükün evinde ele geçirilen belgelerin ardından başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrıldı. Sağlık sorunları nedeniyle, 27 Mayıs Cuma günü adliyeye gelemeyen Balanlının avukatı Şeref Dede, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayara Balanlının sağlık raporlarını sunmuştu. Balanlı, dün saat 10.00 sıralarında Beşiktaştaki İstanbul Adliyesine geldi. Hâkim ve savcıların bulunduğu kapıdan binaya alınan Balanlı, savcılıkta yaklaşık üç buçuk saat ifade verdikten sonra, saat 13.30da tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Merkez komutanı adliyede

Balanlının savcının bulunduğu kattan yemekhanenin olduğu zemin kata inmesi, gelişmeleri izleyen basın mensuplarını şaşırttı. Bu sırada, Balanlının aracının protokol kapısına yanaştığını gören bazı gazeteciler, Balanlının serbest bırakıldığı yönünde haberler geçti. Balanlı, kısa bir süre sonra dördüncü kata geri dönerek koridorda beklemeye başladı. Balanlının mahkemeye sevkinin ardından Merkez Komutanı da adliyeye geldi. İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi yargıcı Resul Çakır tarafından sorgulanan Balanlı, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yargıç karşısına saat 17.00de çıkan Balanlının adliyedeki işlemleri saat 19.00da sona erdi. Balanlının, gri renkli Laguna marka makam aracı, protokol kapısına iyice yaklaştırıldı. Araca binerken gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Balanlının yüzündeki tebessüm dikkat çekti. Merkez Komutanı Tuğgeneral Muhittin Keçeci de Balanlıyı kendi aracıyla takip etti.

Tutuklamaya itiraz edilecek

Balanlı, Merkez Komutanlığındaki işlemlerin ardından cezaevine gönderildi. Adliyenin bulunduğu Çırağan Caddesinde bekleyen basın mensupları, Balanlının aracını takip etmek için hızla yola çıkınca, güvenlik için bekleyen polislerle tartışma yaşandı. Balanlının avukatı gizlilik nedeniyle açıklama yapmayacağını, tutuklama kararına itiraz edeceğini belirtti.

Cumhuriyet