Duruşmaya hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş ile tutuksuz sanık Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul katılmadı.

Duruşma salonun dış kapısı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Tutuklu sanık muvazzaf askerler duruşma salonuna girdiği sırada ailesi ve yakınları tarafından alkışlandı.

Duruşmada iddianamenin kabulü kararının okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, tutuksuz sanık bölümünün uzakta olması nedeniyle tutuksuz sanıkların da tutuklu sanıklar bölümünde oturmasını istedi.

‘YAŞ ÜYESİYİM’

Kimlik tespiti sırasında tutuklu sanık Orgeneral Bilgin Balanlı, aylık gelirinin 7 bin lira olduğunu belirterek, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi olduğunu söyledi.

Balanlı, “YAŞ üyesiyim. Hava Harp Okulu mezunuyum. Evliyim, 2 çocuğum var. Sabıkam yok” dedi.

Sanıklardan en düşük geliri olan ise 2 bin 600 lira ile Binbaşı Refik Levent Tezcan olarak tutanağa geçti. Tutuklu sanık Tümgeneral İsmail Taş da aylık gelirinin 5 bin 500 TL olduğunu belirterek, ”Hava generaliyim ve hava eğitim komutan Yardımcısıyım” dedi.

SÖZLERİ ALKIŞLANINCA…

Duruşmada savunma yapan Orgeneral Balanlı, “Benim de aralarında bulunduğum çok sayıda TSK personeli akla ve vicdana aykırı bir şekilde tutukludurlar. Bu soruşturma ve dava planlı bir komplodur. TSK personeli üzerinden alçakça bir oyun oynanmaktadır. TSK’ya karşı gerçekleştirilen tasfiye başarıya ulaşmış görünüyor” dedi.

Orgeneral Balanlı’nın bu sözleri salonda alkış ve ıslıklarla karşılandı. Mahkeme Başkanı bu kişileri uyardı.

HAKİM UYARDI: SESİNİ YÜKSELTME

Bu arada, Orgeneral Bilgin Balanlı ile Hakim Ömer Diken arasında da tartışma yaşandı.

Hakim Diken, Org. Balanlı’ya “Sesini yükseltmeden konuş” dedi. Bilgin Balanlı ise konuşmasının böyle olduğunu söyledi.

Bilgin Balanlı’nın sesini yükseltmeye devam etmesi üzerine hakim kendisini bir kez daha uyardı.

İSTENEN CEZALAR

Sanıkların, ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçunu işledikleri belirtilen iddianamede, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneraller İsmail Taş, Nedim Güngör Kurubaş, Bülent Kocababuç, Tuğgeneraller Mehmet Eldem, Mustafa Erhan Pamuk’un da aralarında bulunduğu 28 sanığın, eylemlerine uyan ve lehlerine olan eski TCK’nın 147 ve 61/1. maddeleri uyarınca 15 ile 20′şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.



haberetki